Suroviny potřebné pro přípravu:
4 porce: 5-6 vařených brambor, sůl, máslo, hladká mouka
Recept na přípravu:
Uvařené brambory rozmačkáme na bramborovou kaši. Kaši necháme vychladnout. Do vychladlé kaše vmícháme hladkou mouku a vypracujeme hladké těsto, které zpracujeme do tvaru válečku. Z něj krájíme stejné dílky, které vyválíme na placky silné 0,3-0,5 cm, které pečeme na plotýnce z obou stran. Upečené lokše potřeme máslem a osolíme, můžeme je podávat s mlékem nebo masem.
Další recepty:
Krémová bramboračka se šlehačkou.
Mrkvový krém se zázvorem rozmixujeme dohladka.
Fazolový krém s ořechy ozdobte nasekanou petrželkou.
Krémová česnečka z mléka.
Žampionový krém dochutíme podle potřeby.
Vývar z morkových kostí přidáme nudle.
Rajská polévka s těstovinami a lžičkou cukru.
Kuřecí vývar s noky ozdobíme nadrobno nasekanou pažitkou.
Tvarohová pomazánka s ořechy kterou podáváme s máslovými sušenkami.
Cuketová polévka se smetanou kterou posypeme osmaženou houskou.
Játrová omáčka s rýží uvařenou dle návodu.
Fazolový guláš s dýní kterému necháme prolnout chutě.
Polévka fazolový krém s nasekanou pažitkou.
Fazolový krém
Lokše přináší na talíře svoji chuť.