Recepty

Recepty > zeleninové > lilek na pánvi

Lilek na pánvi

Potřebné suroviny:

1 lilek (cca 350g)
Na blanšírování:
3/4 litru vařící vody
3 větší najemno nastrouhané stroužky česneku
1 kávová lžička soli
2 dl oleje ze sušených rajčat v oleji, promíchané s 1 kávové lžičky sušeného česneku
Dále budeme potřebovat:
6 plátků uzeniny cca 110g
3 poloviny sušených rajčat v oleji
3 poloviny menších žampionů

Postup přípravy:

Lilek důkladně opláchneme, odřízneme špičku se stonkem a nakrájíme na plátky o síle cca 1cm. Do hlubšího hrnce dáme česnek, sůl a plátky lilku. Vše zalijeme vařící vodou a necháme 3minuty vařit. Poté přelijeme do většího cedníku a necháme okapat. Do mísy dáme olej ze sušených rajčat, přidáme okapané plátky lilku, opatrně promícháme a necháme hodinu marinovat. Na 3 balíčky, které si zhotovíme budeme potřebovat 6 plátků lilku. Další kousky lilku dáme volně ugrilovat. Na pracovní plochu si položíme plátek uzeniny a plátek lilku a to samé zopakujeme do tvaru kříže. Doprostřed zhotoveného kříže položíme sušené rajče a půlku žampionu . Protilehlé strany k sobě opatrně přichytíme párátky(viz fotopostup) a takto připravené balíčky položíme na grilovací pánev, kterou jsme si nechali na slabém plameni sporáku 2minuty rozehřát. Zbývající plátky lilku rozložíme kolem balíčků a vše grilujeme z každé strany 5 minut.

Podáváme se zeleninou. Můžeme přelít dipem.

Další jídla:
Zapečený květák se šunkou zapečeme 15-20 minut.
Rýžový nákyp s jablky vložíme do trouby a upečeme.
Brokolice zapečená se sýrem kterou pečeme do zezlátnutí povrchu.
Těstovinová musaka se strouhaným sýrem.
Těstoviny s rajčaty a bazalkou podáváme, dokud jsou teplé.
Cuketa na kari s rýží.
Kuře na zelí upečeme.
Bramborové šišky se strouhankou smíchanou s moučkovým cukrem.
Cuketové zelí dusíme.
Žampionová polévka s brambory a nivou.
Květákové placičky se sýrem osmažíme na rozpáleném oleji.
Květák s kuřecím masem podáváme s brambory.
Italské špagety posypeme nastrouhaným sýrem.
Zapečený květák

Recepty
Motto

Lilek na pánvi pohladí chuťové pohárky.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.