Recepty > polévky > kulajda se zakysanou smetanou
Suroviny potřebné pro přípravu:
1/4 kg čerstvých hub, 1 cibule, 4 vejce, 4 brambory, 3 lžíce hladké mouky, 1 zakysanou smetanu, 2 lžíce kopru, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, kmín, sůl, ocet
Recept na přípravu:
Do 2 litrů vody dáme sůl, pokrájené houby, brambory, cibuli, kmín, kuličky koření a bobkový list. Vaříme do změknutí hub a brambor, vyndáme koření. Mouku a smetanu rozšleháme a nalijeme do polévka a povaříme. Vejce rozklepneme na misku a opatrně je vlijeme, aby zůstala celá, do vařící se polévky a povaříme. Přidáme kopr a dochutíme octem.
Další recepty:
Čočková polévka se zeleninou bez nutnosti ohřívání.
Houbovka se smetanou kterou podáváme s pečivem.
Bramboračka s kroupami které společně s cibulí osmažíme dozlatova.
Kulajda z kyselých hub do které přidáme uvařená vejce.
Česnečka s kroupami předem uvařenými.
Bílá bramboračka do níž přidáme mléko s rozšlehaným žloutkem.
Uzená fazolová polévka z předem namočených fazolí.
Zelňačka s uzeným masem kterou dochutíme podle chuti solí a pepřem.
Polévka z klobásy nakrájené.
Pyré z červené čočky podáváme jako přílohu.
Bílá zelňačka bez masa z pokrájeného zelí.
Krkonošské kyselo podáváme s ve slupce uvařenými brambory.
Uzený vývar s kroupami osolíme dle individuální chuti.
Řecká čočková polévka
Kulajda se zakysanou smetanou přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.