Recepty > polévky > kulajda bez kopru
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 hrstky čerstvých nakrájených hub, 3 brambory, 100 ml smetany, plátek másla, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 4 kuličky pepře, kmín, sůl, může být i ocet
Recept na přípravu:
V hrnci rozpálíme máslo, na kterém za stálého míchání přibližně čtyři minuty osmažíme houby spolu s novým kořením, pepřem a troškou kmínu. Vše zalijeme cca jedním až jedním a čtvrt litrem vody, přidáme na kostičky nakrájené brambory, bobkový list, případně ještě trochu kmínu, uvedeme do varu a osolíme. Pod pokličkou kulajdu vaříme do změknutí brambor. Pak už jen přidáme smetanu na šlehání a polévku již necháme jen "překulit" (poté co se začne vařit, ihned odstavíme). Na talířích můžeme dochutit troškou octa podle gusta.
Další recepty:
Česnekový oukrop ke kterému chutná rozkrájený tvrdší chléb.
Polévka z uzeného kolena bývá slaná dostatečně.
Kuřecí vývar s noky z krupičky.
Halušky se zelím a uzeným masem necháme přejít varem.
Majonéza bez vajec z mléka a oleje.
Fazolačka na kyselo kterou přikyselíme octem.
Kulajda s houbami a koprem který přidáme najemno nasekaný.
Polévka z čínského zelí s mlékem.
Polévka z quinoa z vývaru.
Fazolačka z červených fazolí posypaná zelenou petrželkou.
Rajčatová polévka s bazalkou a šlehačkou.
Koprová kulajda s na kousky pokrájenými vejci.
Zelňačka s klobásou a smetanou rozmíchanou s moukou.
Houbová kulajda
Ochutnejte recept kulajda bez kopru.