Recepty

Recepty > polévky > krupicový svítek

Krupicový svítek recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

20 dkg másla, 8 vajec, 30 dkg krupice, sůl, citronová kůra, 500 ml mléka, 2 dl smetany, 3 žloutky, moučkový cukr, tuk na vymaštění

Recept na přípravu:

Máslo a žloutky z vajec utřeme do pěny, přidáme krupici, osolíme a přidáme trochu nastrouhané citronové kůry. Postupně vmícháme sníh z bílků, těsto vlijeme do vymaštěného pekáče a dozlatova upečeme. Poté svítek vyklopíme, ještě zahorka nakrájíme na větší čtverce a vrátíme do pekáče. Přelijeme jej mlékem, vložíme do trouby a vaříme tak dlouho, až nabude na objemu. Tehdy jednotlivé díly vyndáme na talíře a do vařícího mléka, které zbylo v pekáči, nalijeme smetanu, v níž jsme rozkvedlali samostatně uvedené žloutky, osladíme, povaříme a svítek přelijeme.

Další recepty:
Piškotový svítek přidáváme do polévky.
Cuketový kotlík podáváme s chlebem.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou zjemníme lžíčkou másla.
Polévka z červené řepy kterou zahustíme a krátce povaříme.
Svítek do polévky rozkrájíme na nudle.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Houbovka se smetanou a pečivem.
Zeleninová polévka s houbami můžeme dochutit smetanou.
Svítek s povidlovou omáčkou ke kterému vmícháme rozinky a šlehačku.
Cuketová polévka se sýrem na kterou nasypeme zelenou petrželkou.
Soljanka po gruzínsku s rajčatovým protlakem a okurkami.
Plněné papriky se sýrem podáváme se zeleninovým salátem.
Španělská česnečka do které vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Svítek do hovězí polévky

Recepty
Motto

Krupicový svítek přináší na české talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.