Recepty > polévky > krupicový svítek
Suroviny potřebné pro přípravu:
20 dkg másla, 8 vajec, 30 dkg krupice, sůl, citronová kůra, 500 ml mléka, 2 dl smetany, 3 žloutky, moučkový cukr, tuk na vymaštění
Recept na přípravu:
Máslo a žloutky z vajec utřeme do pěny, přidáme krupici, osolíme a přidáme trochu nastrouhané citronové kůry. Postupně vmícháme sníh z bílků, těsto vlijeme do vymaštěného pekáče a dozlatova upečeme. Poté svítek vyklopíme, ještě zahorka nakrájíme na větší čtverce a vrátíme do pekáče. Přelijeme jej mlékem, vložíme do trouby a vaříme tak dlouho, až nabude na objemu. Tehdy jednotlivé díly vyndáme na talíře a do vařícího mléka, které zbylo v pekáči, nalijeme smetanu, v níž jsme rozkvedlali samostatně uvedené žloutky, osladíme, povaříme a svítek přelijeme.
Další recepty:
Piškotový svítek přidáváme do polévky.
Cuketový kotlík podáváme s chlebem.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou zjemníme lžíčkou másla.
Polévka z červené řepy kterou zahustíme a krátce povaříme.
Svítek do polévky rozkrájíme na nudle.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Houbovka se smetanou a pečivem.
Zeleninová polévka s houbami můžeme dochutit smetanou.
Svítek s povidlovou omáčkou ke kterému vmícháme rozinky a šlehačku.
Cuketová polévka se sýrem na kterou nasypeme zelenou petrželkou.
Soljanka po gruzínsku s rajčatovým protlakem a okurkami.
Plněné papriky se sýrem podáváme se zeleninovým salátem.
Španělská česnečka do které vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Svítek do hovězí polévky
Krupicový svítek přináší na české talíře svoji chuť.