Recepty > omáčky > králík na olivách
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 králík, sůl, mletý pepř, trochu hladké mouky, 1 dl olivového oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 snítky čerstvého rozmarýnu, 2 dl červeného vína, asi 1/2 l vody či vývaru, 100 g zelených oliv (bez pecky), 100 g černých oliv (bez pecky)
Jak připravit tento recept:
Králíka očistíme a naporcujeme na kousky, které osolíme, opepříme a lehce obalíme v hladké mouce. V hrnci rozehřejeme olivový olej a kousky králíka v něm osmahneme ze všech stran dozlatova. Přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli, také ji trochu osmahneme, přidáme nasekaný česnek se snítkami rozmarýnu, necháme minutku rozvonět a zalijeme červeným vínem. Králíka přikryjeme pokličkou a 30 minut dusíme. Podle potřeby přitom přiléváme vodu či vývar. Poté do hrnce přihodíme zelené i černé olivy a dusíme ještě asi 15 minut. Podle potřeby dochutíme omáčku solí a můžeme podávat. Jako přílohu podáváme bramborový knedlík, chléb nebo těstoviny.
Další recepty:
Bílá polévka z králíka kterou dochutíme na talíři lžicí octa.
Domácí klobásy pečeme dočervena.
Kuře na olivách podáváme s vařenými těstovinami.
Sýrová omáčka kterou ochutíme žloutky a máslem.
Svíčková omáčka na smetaně s kynutým knedlíkem.
Kuře na rajčatech a paprice před dopečením odkryjeme, aby se vytvořila kůrčička.
Marinovaná vepřová kýta s hranolkami.
Rajská omáčka z čerstvých rajčat kterou zahustíme trochou hladké mouky.
Houbová polévka se smetanou kterou ozdobíme zelenou petrželí.
Hamburská omáčka chutná s houskovým knedlíkem.
Jemná bramborová polévka do které přidáme kousek másla.
Kuře ala králík podáváme s bramborovým knedlíkem.
Vepřová kýta na zelenině s na různé způsoby upravenými brambory.
Králík na paprice
Dozvíte se zde, jak se připravuje králík na olivách a recept na přípravu.