Recepty > polévky > kapustová polévka s rajčaty
Suroviny potřebné pro přípravu:
60 g másla, 1 cibule, 1 hlávky menší kapusty, sůl, mletá paprika, 1 lžíce nakrájených oloupaných rajčat, 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce kysané smetany, pepř
Recept na přípravu:
Do velkého kastrolu dej vařit vodu. Kapustu rozeber na listy a vhoď je do vařící vody. Ihned zakryj poklicí (kapusta rozhodně kuchyň neprovoní). Kapustu dál nevař, kastrol odstav z ohně a nechej kapustu pod poklicí ve vodě několik minut spařit. Pak ji vyndej z vody děrovanou naběračkou a nechej okapat. Vývar nevylévej. Velké listy zbav žeber a nakrájej kapustu na nudličky. V jiném kastrolu rozpusť máslo a osmaž na něm nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidej nakrájenou kapustu a spolu s cibulkou chvíli smaž na silnějším plameni. Pak kapustu popraš moukou a za stálého míchání ještě chvíli praž. Kastrol odstav z ohně a přilij hrnekk studené vody. Ve studené tekutině jde mouka dobře rozmíchat dohladka. Naběračkou přilévej vývar z kapusty, až budeš mít požadované množství polévky. Polévku osol, přidej sladkou papriku, rajčata a pepř. Vař na mírném ohni nejvýše 15 minut, jinak dostane kapusta ošklivou příchuť a ztratí barvu. Při sevírování přidej na každý talíř lžíci kyselé smetany a opepři čerstvě namletým pepřem.
Další recepty:
Francouzská cibulačka se sýrem a kousky bagety.
Rybí polévka z kapra, hlavy.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Fazolová čorba ozdobená snítkou kopru.
Babiččina bramboračka z babiččina receptáře.
Francouzská cibulačka s vínem zapečená v troubě.
Špenátová polévka se zakysanou smetanou a trochou sýra.
Kuřecí ragú podusíme 15 minut.
Kapustová polévka s houbami kterou podáváme s černým chlebem.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou přelijeme vývarem.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Bramboračka na másle ze kterého připravíme jíšku.
Kapustová polévka s bramborem
Kapustová polévka s rajčaty má své chuťové kouzlo.