Recepty > polévky > fazolačka se smetanou a brambory
Suroviny potřebné pro přípravu:
200g barevných fazolí, 100g brambor, 1 bobkový list, 50g másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce mouky, 2 dl kysané smetany, sůl, mletý pepř, ocet, cukr
Recept na přípravu:
Barevné fazole přes noc namočíme do 1 litru studené vody. Druhý den vodu vyměníme a fazole uvaříme do poloměkka, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, bobkový list a pokračujeme ve vaření. Pokud je potřeba, přidáme trochu vody.
Mezitím si na pánvi orestujeme na rozpuštěném másle nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme 2 lžíce mouky, připravíme si zlatavou jíšku, odstavíme a postupně přidáváme (za stálého míchání nebo šlehání metličkou) studenou vodu, až vznikne řidší kaše. Přidáme do polévky, když je vše měkké, osolíme, opepříme mletým pepřem a vmícháme zakysanou smetanu, rozmíchanou se lžící mouky. Necháme přejít varem, odstavíme a podle chuti dochutíme kapkou octa a špetkou cukru.
Další recepty:
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Gulášovka s párkem je zahuštěná podle potřeby.
Čočková polévka s uzeným masem ke které přidáme na osminky nakrájená vejce.
Kuře na paprice se smetanou ke kterému se nabízí kompot jako příloha.
Čočková polévka na kyselo kterou při podávání ozdobíme petrželkou.
Staročeská bramboračka s houbami je okořeněná majoránkou.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Cibulačka se sýrem a petrželkou.
Máslové noky se žloutkem do polévky zaváříme.
Kuřecí polévka s kapáním je doplněná zelenou petrželkou.
Kuře na paprice s rýží.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Pečené kuře s brambory
Fazolačka se smetanou a brambory má své chuťové kouzlo.