Recepty > polévky > dršťkovka z václavek
Suroviny potřebné pro přípravu:
500g václavek, 2 lžíce sádla, 1 malá cibule, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, sůl, špetka mletého pepře, 1 litr masového vývaru z kostky, 2 lžičky majoránky, 2 stroužky česneku
Recept na přípravu:
Václavkám oškrabte kloboučky a odřízněte nožičky. Oprané houby zalijte studenou vodou, kterou uveďte do varu a na mírném ohni asi 40 minut vařte. Poté vodu vylijte, houby několikrát propláchněte vodou, nechte okapat a nakrájejte na proužky. V hrnci rozpusťte sádlo, na kterém dosklovita zpěňte nadrobno nasekanou cibuli. Zaprašte ji moukou a za stálého míchání si připravte růžovou jíšku. Přidejte papriku, pepř a sůl. Za stálého míchání postupně přilévejte vývar. Přisypte houby a majoránku. Polévku vařte na mírném ohni asi 15 minut. Nakonec ji dochuťte česnekem utřeným se solí.
Další recepty:
Sýrové nočky zavařené do polévky po vložení.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou řelijeme horkým vývarem.
Kuřecí vývar s nudlemi a nasekanou petrželkou.
Fazolačka z bílých fazolí dochucená smetanou.
Zeleninový krém zasypeme pokrájenou zelenou petrželkou.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Čokoládová zvířátka posypeme ořechy.
Dršťkovka z ovesných vloček kterou posypeme nasekanou pažitkou.
Boršč s klobásou přelijeme zakysanou smetanou.
Slepičí polévka s nudlemi, nadrobno nasekanou pažitkou a petrželkou.
Fazolová čorba kterou podáváme ozdobenou snítkou kopru.
Řecká čočková polévka kterou ochutíme masoxem.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením.
Hrachovka
Dršťkovka z václavek má své kouzlo.