Recepty

Recepty > moučníky a dezerty > dort z tmavé rolády s čokoládovým krémem

Dort z tmavé rolády s čokoládovým krémem

Suroviny potřebné pro přípravu:

100 g cukru krupice, 5 vajec, 45 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 vrchovatou lžíci holandského kakaa, 400 g vanilkového smetánku (Pribináček, Lipánek...) a cukr krupice na posypání
Pokud budete z upečené rolády dělat opravdu celý dort, nachystejte si ještě 250 g hořké čokolády, 200 ml minimálně 31% smetany ke šlehání a ovoce, které máte k čokoládě rádi – banán, meruňky, broskve, borůvky, kompotované mandarinky... Použít můžete jen jeden druh nebo všechny dohromady.
Uvedené množství surovin je na formu o průměru 18 cm, jinak musíte rolády upéct dvě, dávku na čokoládový krém stačí zvýšit o polovinu.

Recept na přípravu:

Celá vejce vyšlehejte s cukrem do hladké světlé pěny a zapracujte do ní mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem. Na plech dejte pečicí papír a rovnoměrně na něj rozprostřete těsto. Pak ho vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 13–15 minut. Upečené těsto se na krajích odlepuje od papíru. Plát těsta překlopte na utěrku vysypanou cukrem (pokud budete dělat dort, můžete ji nechat suchou, drobné prasklinky se ztratí), zarolujte ho a nechte asi 10 minut vychladnout.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přimíchejte do ní nevyšlehanou šlehačku. Vše míchejte tak dlouho, až vznikne jednolitá hmota, a odstavte z plotny. Vychladlou roládu rozrolujte, pomažte ji smetánkem a zarolujte zpět. Nechte ji asi 10 minut ztuhnout v lednici a zatím si připravené ovoce nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do čokoládového krému. Tuhou roládu celou nakrájejte na tenké řezy a asi polovinou z nich vystelte dno formy. Jako druhá vrstva poslouží čokoládový krém s ovocem, navrch vyskládejte zbylé roládové řezy a mezery mezi nimi zatřete zbytkem krému. Dort uložte aspoň na dvě hodiny do lednice, aby krém mohl ztuhnout, ideální je nechat ho uležet přes noc.

Další recepty:
Oříšková roláda ochucená javorovým sirupem a kakaem.
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou posypaná strouhanou čokoládou.
Buchta s tvarohem a ovocem kterou pečeme 30-40 minut.
Borůvkový dort s jogurtem vychladíme v ledničce.
Ovocné řezy zalijeme želatinou.
Oříšková piškotová roláda kterou posypeme nastrouhanou čokoládu a zavineme.
Piškotový svítek nakrájíme na kostičky.
Tvarohová žemlovka pečená přibližně půl hodiny.
Karamelový dort podélně rozkrojíme.
Nepečený borůvkový dort můžeme ozdobit šlehačkou.
Linecký koláč s tvarohem mřížkový.
Borůvkový koláč s tvarohem pečeme do zlatova.
Recept na nejlepší čokoládový dort

Recepty
Motto

Dort z tmavé rolády s čokoládovým krémem umí vykouzlit na stole lahodnou chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.