Recepty > polévky > domácí ovarová polévka z kolena a hlavy
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 vepřové koleno nebo kousek vepřové hlavy (asi 1/2 kilogramu), 2 litry vody, sůl, nové koření, celý pepř, česnek, 1 cibule, 50 g krup nebo krupek, masox, majoránka
Recept na přípravu:
Očištěné, opálené, opláchnuté koleno (nebo hlavu) vložíme do studené vody, osolíme, uvedeme do varu, přidáme nové koření, pepř, pokrájený česnek a cibuli na malém plaménku vaříme do změknutí masa. Mezitím přebereme kroupy, propláchneme vodou, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Potom je odcedíme, propláchneme studenou vodou a vložíme do procezeného vývaru. Přidáme maso pokrájené na kostičky, masox, rozemnutou majoránku a polévku necháme přejít varem.
Další recepty:
Gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Hovězí vývar s houbami ozdobíme drobně posekanou petrželkou.
Česnekový oukrop s chlebem.
Kuřecí vývar s domácími nudlemi vaříme, až jsou maso i zelenina měkké.
Ovarová polévka s kroupami kterou dochutíme česnekem utřeným se solí.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky ze strouhanky.
Pravý ruský boršč dochutíme octem a solí.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Francouzská bramboračka s nadrobno nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Uzený vývar s kroupami osolíme dle individuální chuti.
Kuřecí srdíčka na smetaně podáváme s rýží.
Zelňačka z uzených kostí s mlékem.
Vaječná sedlina do polévky rozkrájená na dílky.
Ruská polévka šči
Domácí ovarová polévka z kolena a hlavy přináší na talíře svoji chuť.