Recepty > indická kuchyně > čočkový sambár s dýní a lilkem
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Potřebné suroviny:
250 g čočky, 1/2 lžičky pískavice, 250 g dýně a lilku, 1/2 lžičky turmeriku nebo kari koření, trocha citronové šťávy, 2 lžíce kokosového krému nebo 3 lžíce nastrouhané kokosové dužiny, 1-2 chilli papričky, 1 lžička mletého chilli, 2 lžičky mletého kmínu, 1-2 lžičky mletého pepře, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého zázvoru, 2-3 lžíce oleje, 1/2 lžičky hořčičných semen, 1 lžička kurkumy, 1 stroužek česneku, sůl
Postup přípravy:
Čočku namočíme, necháme bobtnat a poté ji uvaříme s pískavicí (řecké seno) doměkka. Kousky dýně a lilku uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a turmerikem nebo kari. Měkkou zeleninu vyjmeme a vložíme k čočce, přidáme kokosový krém, chilli, kmín, pepř, skořici, koriandr, zázvor, osolíme a povaříme ještě dalších 5 minut. Na pánvi rozpálíme tuk a pomalu na mírnějším ohni smažíme hořčičné semínko, kurkumu a utřený česnek, až začnou semena pukat. Obsah pánve smícháme s čočkou, ještě krátce povaříme a podle chuti dosolíme. Podáváme s vařenou rýží nebo jako přílohu k různým pokrmům.
Další jídla:
Chapati je indický chleba k masovým nebo zeleninovým pokrmům.
Čočková polévka se zeleninou dochucená solí a rozmačkaným česnekem.
Kokosová rýže kterou uvaříme do měkka.
Kuřecí špíz se slaninou.
Kuře na kari s rýží.
Rajská omáčka s vajíčkem a houskovým knedlíkem jako přílohou.
Čočková polévka s kari a brambory.
Medové kuře za občasného polévaní vlastní vypečenou šťávou pečeme.
Špagety Carbonara se strouhaným parmezánem.
Kari rizoto z čínské zeleniny.
Kuře tikka masala podáváme s rýží jako přílohou.
Garam masala
Recept, podle kterého je hračka připravit jídlo čočkový sambár s dýní a lilkem.