Recepty > moučníky a dezerty > chléb z kvásku
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Potřebné suroviny:
50 g žitného kvásku, 220 g vody, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 2 lžičky oleje, 2 lžičky drceného kmínu, 130 g podmáslí, 100 g pšeničné jemné celozrnné mouky, 200 g žitné chlebové mouky, 250 g hladké mouky, 1 vrchovatá lžíce otrub
Recept na přípravu:
10-12 hodin před zaděláním těsta smícháme kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté necháme v teple kynout.
Když je těsto vykynuté, přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trochu si necháme na dosypání) a uhněteme volnější těsto, které omoučíme a necháme půl hodiny kynout. Poté těsto vypracujeme, uválíme bochník a dobře omoučený ho necháme 4 - 5 hodin kynout.
Vykynutý bochník chleba vložíme do trouby předem vyhřáté na teplotu 220 °C, při které chléb pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C, při které chléb pečeme dalších 15 minut, poté opět snížíme teplotu, tentokrát nas teplotu 170 °C, při které chléb pečem 20 minut.
V troubě umístíme hrnek, do kterého při začátku pečení chleba nalijeme hrnek vřelé vody, který po 15 minutách z trouby odstraníme.
Další recepty:
České buchty - zaděláme kynuté těsto...
Dort Sacher s meruňkovou marmeládou.
Bramborová buchta - ohřejeme trochu mléka...
Tvarohové šátečky vám přejí dobrou chuť..
Italský chléb focaccia do vlažné vody přidáme polovinu balení droždí.
Rohlíky ze špaldové mouky pečené v troubě.
Koláč s tvarohem a rozinkami.
Havana dort s oříškovou směsí.
Tvarohová žemlovka - rohlíky rozkrájíme na plátky...
Jablečný závin - mouku a sůl zaděláme s vodou.
Ovocný dort z různých druhů ovoce.
Housky z kvásku
Dobrou chuť vám přeje recept na chléb z kvásku.