Recepty > zeleninové > brambory zapečené se sýrem a petrželkou
Potřebné suroviny:
1 kg brambor, 250 g tvrdého sýra, 50-60 g másla, 2 hrsti petrželové natě, sůl
Postup přípravy:
Brambory uvaříme ve slupce. Zatímco se vaří, nastrouháme sýr, petrželku posekáme nadrobno, máslo rozpustíme. Částí másla vymažeme pekáč. Uvařené brambory ještě horké oloupeme a šťouchadlem pořádně rozmačkáme. Polovinu rozmačkaných brambor urovnáme do pekáče, posolíme, posypeme polovinou petrželky, polovinou sýra, pokapeme polovinou zbylého másla, urovnáme druhou polovinu brambor, posolíme, posypeme druhou polovinou petrželky a sýra a pokapeme zbytkem másla. Vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme 15-20 minut při 200 °C. Podáváme se zeleninovým salátem.
Další jídla:
Těstoviny s rajčaty a bazalkou podáváme, dokud jsou teplé.
Květákové placičky se sýrem osmažíme na rozpáleném oleji.
Květák s kuřecím masem podáváme s brambory.
Bramborové karbanátky osmažíme dozlatova.
Sedmihradské zelí 20 minut zapékáme.
Hlávkový salát se lžicí citronové šťávy a lžicí olivového oleje.
Zapečené brambory se šlehačkou, sýr necháme roztéci.
Pečené kuře se zelím a brambory dáme zapéct do křupava.
Salát z červené řepy do ktrého vmícháme smetanu.
Bramborové šišky se strouhankou smíchanou s moučkovým cukrem.
Květákové placky upečeme na pečícím papíře.
Špagety Carbonara podle italského receptu.
Žampionová polévka s brambory a nivou.
Řecké brambory
Brambory zapečené se sýrem a petrželkou pohladí chuťové pohárky.