Recepty > polévky > bramborová polévka se žampíony
Suroviny potřebné pro přípravu:
50 g prorostlé uzené slaniny, velká mrkev, pórek, 1/4 celeru, 600 g moučných brambor, 1,25 litru zeleninového vývaru, 100 g žampionů, 0,5 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, čerstvá majoránka, lžíce rozpuštěného másla
Recept na přípravu:
Slaninu jemně nakrájíme. Oškrábeme mrkev, nařízneme pórek a důkladně je omyjeme. Rovněž omyjeme celer a brambory a oškrabeme je škrabkou. Veškerou zeleninu pak nakrájíme na malé kostičky.Slaninu pak smažíme ve velkém hrnci za stálého míchání a při střední teplotě tak dlouho, až je lehce zahnědlá a do skleněna.Přidáme zeleninu a na kostky nakrájené brambory a krátce společně pečeme. Přilijeme vývar a přivedeme do varu. Hrnec přikryjeme poklicí a necháme povařit při střední teplotě 15-20 minut, až brambory změknou. Mezitím otřeme žampiony vlhkou utěrkou a trochu jim zkrátíme nožky. Pak je nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou.Brambory v polévce rozmělníme vařečkou. Polévku pak ochutíme solí a pepřem.Rozpuštěné máslo rozehřejeme a v pánvi a houby v něm pečeme několik minut za prudkého tepla a za neustálého míchání. Při podávání polévku v talíři ozdobíme majoránkou.
Další recepty:
Bylinková majonéza ze šalotky, žloutků a oleje.
Francouzská bramboračka s pažitkou.
Chřestový krém nakonec krátce povaříme.
Domácí gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Bramborová česnečka s kořením.
Bramboračka na másle s hrstí hub.
Špenátová polévka se žampiony zalitá vychlazeným vývarem.
Vynikající rajská omáčka kterou doředíme vývarem.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky dochucená vegetou.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor.
Vichyssoise krém podáváme studený.
Studená rajská polévka ozdobená lístky bazalky.
Rajská omáčka s hovězím masem z protlaku.
Bramborová polévka se sýrem
Bramborová polévka se žampíony má své chuťové kouzlo.