Recepty

Recepty > polévky > běloruský boršč

Běloruský boršč

Suroviny potřebné pro přípravu:

300 g kostí, 200 g předního hovězího masa, polovina klobásy, 200 g červené řepy, 200 g brambor, 50 g mrkve, 20 g petržele, 1 cibule, 3 lžíce rajčatového protlaku, 30 g sádla, 1 lžíce hladké mouky, špetka cukru, ocet, sůl, pepř, 1 3/4 litru vody, bobkový list, kysaná smetana

Recept na přípravu:

Opláchnuté maso a kosti zalijeme vlažnou vodou, osolíme a vaříme přikryté pod pokličkou, až maso změkne. Poté maso i kosti vyjmeme a vývar přecedíme. Mrkev, petržel a cibuli pokrájíme na nudličky, osmažíme na části sádla, přidáme rajčatový protlak a dusíme asi 5 minut. Oloupanou červenou řepu pokrájíme na nudličky a dusíme v trošce vývaru do měkka. Brambory nakrájené na nudličky, zalijeme horkým vývarem, přivedeme k varu, přidáme červenou řepu, světlou jíšku ze zbytku sádla a mouky, koření a vaříme ještě 10-15 minut. Boršč osladíme, okyselýme, přidáme hovězí maso pokrájené na nudličky a klobásu pokrájenou na kolečka a povaříme několik minut. Při podávání vložíme do každé porce 1-2 lžíce kysané smetany.

Další recepty:
Česnekový oukrop s chlebem.
Francouzská bramboračka s nadrobno nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Kotlíková gulášová polévka ze všeho, co dama najdeme.
Pórková polévka s vajíčkem ozdobená nadrobno nasekanou petrželkou.
Pravý ruský boršč dochutíme octem a solí.
Rychlá gulášová zelňačka zalitá smetanou.
Gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Hovězí vývar s houbami ozdobíme drobně posekanou petrželkou.
Kuřecí vývar s domácími nudlemi vaříme, až jsou maso i zelenina měkké.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky ze strouhanky.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Uzený vývar s kroupami osolíme dle individuální chuti.
Tradiční boršč je ozdobený zakysanou smetanou.
Čínská pikantní polévka

Recepty
Motto

Běloruský boršč přináší na talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.