Recepty > polévky > běloruský boršč
Suroviny potřebné pro přípravu:
300 g kostí, 200 g předního hovězího masa, polovina klobásy, 200 g červené řepy, 200 g brambor, 50 g mrkve, 20 g petržele, 1 cibule, 3 lžíce rajčatového protlaku, 30 g sádla, 1 lžíce hladké mouky, špetka cukru, ocet, sůl, pepř, 1 3/4 litru vody, bobkový list, kysaná smetana
Recept na přípravu:
Opláchnuté maso a kosti zalijeme vlažnou vodou, osolíme a vaříme přikryté pod pokličkou, až maso změkne. Poté maso i kosti vyjmeme a vývar přecedíme. Mrkev, petržel a cibuli pokrájíme na nudličky, osmažíme na části sádla, přidáme rajčatový protlak a dusíme asi 5 minut. Oloupanou červenou řepu pokrájíme na nudličky a dusíme v trošce vývaru do měkka. Brambory nakrájené na nudličky, zalijeme horkým vývarem, přivedeme k varu, přidáme červenou řepu, světlou jíšku ze zbytku sádla a mouky, koření a vaříme ještě 10-15 minut. Boršč osladíme, okyselýme, přidáme hovězí maso pokrájené na nudličky a klobásu pokrájenou na kolečka a povaříme několik minut. Při podávání vložíme do každé porce 1-2 lžíce kysané smetany.
Další recepty:
Česnekový oukrop s chlebem.
Francouzská bramboračka s nadrobno nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Kotlíková gulášová polévka ze všeho, co dama najdeme.
Pórková polévka s vajíčkem ozdobená nadrobno nasekanou petrželkou.
Pravý ruský boršč dochutíme octem a solí.
Rychlá gulášová zelňačka zalitá smetanou.
Gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Hovězí vývar s houbami ozdobíme drobně posekanou petrželkou.
Kuřecí vývar s domácími nudlemi vaříme, až jsou maso i zelenina měkké.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky ze strouhanky.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Uzený vývar s kroupami osolíme dle individuální chuti.
Tradiční boršč je ozdobený zakysanou smetanou.
Čínská pikantní polévka
Běloruský boršč přináší na talíře svoji chuť.