Recepty > polévky > zvěřinový vývar z kostí
Suroviny potřebné pro přípravu:
800g čerstvých kostí ze zvěřiny, 2 litry vody, 1 cibule, kousek mrkve, celeru a petržele, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, kousek libečku nebo celerové natě, masox, sůl, pažitka, zavářka pro zavaření do vývaru
Recept na přípravu:
Kosti nasekejte na menší kousky, omyjte, abyste opláchli drobné úlomky, spařte vařící vodou, opláchněte, zalijte studenou vodou, přidejte sůl, cibuli, koření, libeček (celerovou nať), přiveďte k varu a vařte pod pokličkou asi 2 hodiny. Přidejte očištěnou zeleninu a vařte ještě 20 minut. Vývar proceďte hustým cedníkem, dochuťte masoxem, posypte pokrájenou pažitkou a podávejte se zavářkou nebo vložkou, které připravte zvlášť, aby vývar zůstal čirý.
Další recepty:
Bažantí polévka do které zavaříme nudličky.
Valašská kyselica s brambory.
Vývar z kostí k podlévání masa.
Houbová česnečka s nadrobno nasekanou pažitkou.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí hub.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky které zavaříme.
Kyselica s klobásou kterou nakrájíme na kolečka.
Zeleninová polévka s houbami jíž dochutíme smetanou.
Toskánská cibulačka podle italského receptu.
Domácí vývar z hovězích kostí nemá být příliš mastný.
Španělská česnečka z osmahnutého česneku.
Cibulačka se sýrem strouhaným.
Zelná polévka z kysaného zelí s párkem který nakrájíme na kostičky.
Polévka z kachních drobů
Zvěřinový vývar z kostí má své chuťové kouzlo.