Recepty > polévky > zlatohnědý hovězí vývar pro marody
Suroviny potřebné pro přípravu:
700 g hovězího žebra s kostí (kdo má rád a může, přidá morkovou kost), 1 litr vody, sůl, kořenová zelenina (1/4 celeru, 2 mrkve, 2 menší petržele), 1 očištěná cibule i se slupkou, 2 stroužky česneku, 3 kuličky pepře černého celého, 1 kulička nového koření, čerstvý sekaný libeček a zelená petrželka, zavářka podle chuti
Recept na přípravu:
Masité hovězí žebro s kostí opláchneme pod studenou vodou a vložíme do tlakového hrnce. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli i se slupkou (pro zlatohnědou barvu), oloupané stroužky česneku, černý pepř a nové koření. Zalijeme studenou vodou, osolíme, uzavřeme hrnec a podle stáří masa vaříme do změknutí - zhruba 50 minut. Vývar přecedíme do jiného kastrolu, měkké maso nakrájíme a vložíme zpět. Je-li vývar hodně mastný, sebereme tuk, aby nezpůsobil lojovitou příchuť. Znovu chvíli vaříme a vložíme zavářku (nudle, kapání, strouhání atp.). Na závěr ochutíme čerstvým sekaným libečkem a zelenou petrželkou.
Další recepty:
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Španělská česnečka do níž vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Pikantní zelňačka a brambory.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Staročeská bramboračka chuťově doplněná petrželkou.
Krémová bramboračka do které vmícháme šlehačku.
Česnečka recept na vaření.
Čínská rýže se hodí ke konzumaci hůlkami.
Špenátová polévka se smetanou která ji dozdobí.
Bramboračka s houbami ze dvou brambor.
Hovězí plátky na houbách naklepeme, ochutíme a osmahneme.
Gulášová polévka z mletého masa je dochucená polévkovým kořením.
Římská polévka
Zlatohnědý hovězí vývar pro marody má své chuťové kouzlo.