Recepty > moučníky a dezerty > žitný chléb z kvásku
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Potřebné suroviny:
500 g žitného kvásku, 500 g žitné mouky, 180 ml vlažné vody, špetka soli, hrst dýňových, sezamových a lněných semínek, trocha másla na vymazání formy, žitná mouka na posypání a tvarování těsta, sezamová semínka na posypání
Recept na přípravu:
Kvásek buďto koupíme hotový v pekařství nebo si ho necháme vzejít v teple za pomoci žitné mouky a vody.
Smícháme žitnou mouku, semínka a sůl a přidáme kvásek. Vše krátce promícháme a postupně přiléváme vodu, dokud nevznikne lepkavé těsto. Těsto necháme přibližně půlhodinku odpočinout a poté z něj pomoučenýma rukama vytvarujeme kouli, kterou vložíme do ošatky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě několik hodin kynout (může to trvat až 12 hodin). Když těsto nabyde zhruba dvojnásobného objemu, chléb je připravený na pečení.
Poté chéb vložíme do máslem vysypané formy nebo pekáčku a ozdobíme ho semínky sezamu. Vložíme do trouby předem vyhřáté na teplotu 250 °C, při které pečeme 20 minut přikrytý alobalem, po 20 minutách alobal sejmeme a teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 40 minut. Poklepáním vyzkoušíme, zda je chléb upečený - když zní dutě, je hotový. Necháme chléb alespoň hodinu vychladnout a můžeme ho ochutnat.
Další recepty:
České buchty - zaděláme kynuté těsto...
Bramborová buchta - ohřejeme trochu mléka...
Dort Sacher s meruňkovou marmeládou.
Tvarohové šátečky vám přejí dobrou chuť..
Koláč s tvarohem a rozinkami.
Havana dort s oříškovou směsí.
Italský chléb focaccia do vlažné vody přidáme polovinu balení droždí.
Chléb z kvásku - 10-12 hodin před zaděláním těsta smícháme kvásek...
Jablečný závin - mouku a sůl zaděláme s vodou.
Rohlíky ze špaldové mouky pečené v troubě.
Ovocný dort z různých druhů ovoce.
Housky z kvásku
Dobrou chuť vám přeje recept na žitný chléb z kvásku.