Recepty > polévky > zelňačka ze sterilovaného zelí
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 litr masového vývaru nebo voda a masox (bujón), 2 větší hrst sušených hub, 5 brambor, 1/2 sklenice sladokyselého sterilovaného zelí, 3-4 lžíce hladké mouky, 1 zakysaná smetana, mletý pepř, 1 lžíce kmínu, sůl
Recept na přípravu:
Sušené houby namočíme přes noc do 3 dl vody.
Do vývaru dáme vařit překrájené sterilované zelí, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, houby i s vodou, kmín, osolíme a opepříme mletým pepřem. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme smetanu rozmíchanou s moukou (trochu zředíme vodou), povaříme, dochutíme a odstavíme.
Další recepty:
Kmínová polévka s noky do které přidáme čerstvé máslo.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Houbová omáčka od babičky kterou můžeme vylepšit žloutkem.
Krémová kapustová polévka ozdobená snítkou čerstvé petrželky.
Couračka z kyselého zelí do které přidáme rozpuštěné máslo.
Babiččina zelňačka chutná s rozšťouchanými brambory.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Koprová omáčka od babičky kterou podáváme s kouskem vařeného hovězího masa.
Zelňačka s klobásou a smetanou ke které přidáme kostičky brambor.
Polévka s červenou čočkou ochucená nasekanou bazalku.
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Koprovka ze sterilovaného kopru
Zelňačka ze sterilovaného zelí má své chuťové kouzlo.