Recepty > polévky > zelňačka se zelenými fazolemi
Suroviny potřebné pro přípravu:
200 g zmražených nebo sterilovaných fazolí ve slaném nálevu, 2 litry vody, 100 g brambor, 200 g kysaného zelí, 100 g šunky, 1 lžíce mleté sladké papriky, sůl, polévkové koření, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, zelená petrželka
Recept na přípravu:
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, pak vložíme na kousky nakrájenou šunku a zaprášíme lžící mleté sladké papriky. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, překrájené kysané zelí, zelené fazole, zalijeme vodou a osolíme. Vaříme, dokud není vše měkké. Poté zahustíme máslovou jíškou, dochutíme polévkovým kořením a provaříme. Podáváme ozdobené sekanou zelenou petrželkou.
Další recepty:
Ruský boršč vaříme doměkka.
Polévka z červené čočky a rajčat, dochutíme ji petrželkou.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Španělská česnečka do níž vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Fazolačka s uzeným masem kterou posypeme nakrájenou pažitkou.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Moravská zelňačka s pečivem.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Boršč z červené řepy dochutíme kořením a česnekem.
Jihočeská zelnice kterou podáváme s rozšťouchanými brambory.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Polévka z červené čočky
Zelňačka se zelenými fazolemi má své chuťové kouzlo.