Recepty > polévky > zelná polévka kapustnica
Suroviny potřebné pro přípravu:
1/2 kg zelí, 2 litry vody, uzená klobása, uzené maso, 3-4 brambory, syrová kořenová zelenina, houby, stroužek česneku, cibule, kmín, sůl, pepř celý i mletý, červená paprika
Recept na přípravu:
Do vody dáme vařit uzené maso asi 1/2 hod, poté přidáme zelí, klobásu, kořenovou zeleninu, cibuli, koření celé i mleté, 3-4 stroužky česneku, kmín a vaříme, dokud není všecko měkké. Zvlášť vaříme brambory v druhém hrnci, aby byly měkké. Dáme do polévky před dokončením. Když máme houby, tak je spaříme v horké vodě, a necháme trochu vylouhovat, potom vodu slijeme a přidáme do polévky hned na začátku. Nakonec se udělá zápražka s cibulkou a hladkou moukou. Když někdo nemá rád zápražku, tak před dovařením může postrouhat syrový brambor do polévky. Povaříme ještě chvilku, asi 5 minut.
Další recepty:
Játrové knedlíčky do polévky zaváříme v polévce.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Zelňačka s fazolemi ke které přilijeme šlehačku.
Zelná polévka s uzeným masem doplněná brambory.
Ukrajinský boršč podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Bramborová česnečka s česnekem.
Polévka z jelítek do které přidáme uvařené kroupy.
Cibulový bešamel necháme půl hodiny povařit.
Kapustnica s vařenými brambory.
Fazolačka z červených fazolí posypaná zelenou petrželkou.
Pečená husí stehna pečeme za stálého polévání vypečenou šťávou.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Slovenská kapustnica
Zelná polévka kapustnica přináší na české talíře svoji chuť.