Recepty

Recepty > polévky > zeleninový vývar

Zeleninový vývar

Suroviny potřebné pro přípravu:

2 lžíce kukuřičného oleje, 120 g nadrobno nakrájené cibule, 120 g nadrobno nakrájeného pórku, 120 g nadrobno nakrájené mrkve, 4 nadrobno nakrájené řapíky celeru, 90 g nadrobno nakrájeného fenyklu (nebo trošku sušeného), 90 g nadrobno nakrájených rajčat, 2,25 l vody, 4 snítky petrželky, 1 snítka tymiánu, 1 bobkový list

Recept na přípravu:

Do mušelínového pytlíčku zavážeme 4 snítky petrželky, 1 snítka tymiánu, 1 bobkový list. Rozehřejeme olej, přidáme cibuli a pórek a opékáme je na mírném ohni za občasného zamíchání 5 minut doměkka. Přidáme zbývající zeleninu a přikrytou dusíme 10min.. Přelijeme vodou, vložíme pytlíček s bylinkami a mírně vaříme 20 minut. Vývar procedíme, vychladíme a dáme do chladničky. Zmrazený v porcích vydrží až 3 měsíce.

Další recepty:
Tradiční kulajda se žloutky.
Čínská pikantní polévka s paprikou.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Babiččina bramboračka s nakrájenou zelenou petrželí.
Krkonošské kyselo s kváskem a rozkrájené brambory.
Soljanka po gruzínsku s nadrobno posekanou petrželkou.
Houbová kulajda - z rozehřátého másla a mouky připravíme jíšku.
Poctivá domácí bramboračka zahuštěná jíškou.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme nadrobno pokrájenou zelenou petrželovou natí nebo pažitkou.
Bramboračka s houbami s drceným kmínem.
Kuřecí vývar s nudlemi dochutíme nadrobno nasekanou petrželkou.
Tradiční koprová omáčka s natvrdo uvařeným vejcem a novými brambory.
Koprová polévka s houbami kterou přisolíme a okyselíme octem.
Houbová omáčka z lišek

Recepty
Motto

Zeleninový vývar přináší na české talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.