Recepty

Recepty > polévky > zelenina v mrazáku

Zelenina v mrazáku

Suroviny potřebné pro přípravu:

Na přípravu zeleninových balíčku v mrazáku bude potřeba: 1 kg mrkve, 0,5 kg celeru, 0,5 kg petržele

Recept na přípravu:

Kořenovou zeleninu očistíme, nahrubo nastrouháme, promícháme, rozdělíme do sáčků a uložíme v mrazáku, když potřebujeme, stačí pak jen sáhnout po jednom za sáčků. Takže kdykoliv je základní zelenina na polévku (ale třeba i svíčkovou, pod maso apod.) po ruce. Stejně se dá skladovat také krájená pažitka, petrželka nebo houby.

Při správném postupu zmrazení si zelenina zachová většinu vitamínů a nutričně cenných látek.

Na co si dát při zmrazování pozor:

Nakrájenou zeleninu uložíme v mrazáku rozdělenou do sáčků v takovém množství, které zpracujeme najednou. Jednou rozdělaný pytlík je totiž schopný nasát do sebe okolní pachy. Spolehlivou obranou je jedině opětovné pečlivé uzavření sáčku.

Čerstvou zeleninu si neodkládáme do lednice s tím, že na její nakrájení a přípravu na uložení do mrazáku si uděláme čas někdy později. Čím déle zůstane na vzduchu, tím více vitamínů ztrácí. Krájíme ji proto rychle, ale šetrně.

Vše, co vkládáte do mrazáku, má mít maximálně pokojovou teplotu.

Houby před zmrazením povařte ve slané vodě, osušte, dejte do dvojitého obalu, a teprve pak do mrazáku.

Jednotlivá balení označte – ideálně co a kdy jste do mrazáku dávali.

Další recepty:
Houbové kyselo přikyselíme octem.
Játrové knedlíčky z kuřecích jater chvíli povaříme.
Jahodový piškotový dort zdobíme šlehačkou a jahodami.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky které tvarujeme rukou.
Polévkové kapání připravíme ze středně tuhého těsta.
Drůbeží játrová paštika připravená v nádobkách.
Jemná cibulačka chutná ozdobená pažitkou.
Bramborový svítek na talíři přelijeme.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky chutná s bílým pečivem.
Vaječné nočky do polévky 5 minut povaříme.
Krupicové nočky ozdobíme máslem a ovocem.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Vaječný svítek můžeme dochutit drobně pokrájenou šunkou.
Maso na zelenině

Recepty
Motto

Zelenina v mrazáku má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.