Recepty > polévky > zapražená květáková polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 středně velký květák, 1 kedlubna, 2 menší mrkve, 1 petržel, kousek celerové bulvy, celerová nať, 1 cibule, 4 brambory, libeček, máslo, hladká mouka, sůl, mletý pepř, muškátový květ nebo muškátový oříšek
Recept na přípravu:
Na dvě lžíce másla dáme nadrobno pokrájenou cibuli. Když začne růžovět, přisypeme nadrobno krájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání jemně osmažíme. Zalijeme asi litrem vody, přidáme lžičku soli, na kostky krájenou brukev, nasekané zelené lístky, které obklopovaly růžici květáku a brambory. Uvedeme k varu. Ze dvou lžic másla a tří lžic hladké mouky usmažíme voňavou jíšku. Odstavíme z plotny. Květák rozebereme na nejmenší možné růžičky. Zbylé košťály posekáme. Když jsou brambory napůl měkké, přidáme do polévky sekanou celerovou nať a nasekané košťály květáku. Po pěti minutách přidáme bílé růžičky a jíšku. Vaříme dalších pět minut, ale ne víc, bílé růžičky musí zůstat celé. Nakonec okořeníme mletým pepřem, ale především muškátovým květem (na špici kulatého nože) nebo muškátovým ořechem (asi desetkrát strouhnout) a sekaným libečkem. Pokud je polévka příliš hustá, trochu rozředíme vodou, vývarem nebo i trochou mléka.
Další recepty:
Krémová česnečka rozmixovaná a dochucená.
Pečené krůtí krky podáváme s brambory.
Gulášovka s párkem a brambory.
Koprová kulajda do které vmícháme pokrájená vejce.
Krémová zelňačka ozdobená pokrájenou petrželkou.
Zelňačka s uzeným masem do které přidáme prolisovaný česnek.
Kuřecí ragú hodinu dusíme.
Květáková polévka s knedlíčky kterou zdobíme zelenou petrželkou.
Kroupová polévka s uzeným masem, kroupy uvaříme zvlášť.
Květáková polévka do které nakrájíme na kostičky osmahnuté housky.
Francouzská cibulačka s vínem zapečená.
Krémová bramboračka se šlehačkou.
Francouzská cibulačka se sýrem a bagetou.
Hustá květáková polévka
Zapražená květáková polévka má své chuťové kouzlo.