Recepty > polévky > vydatná zelnačka
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 kg kysaného zelí, 500 g uzených žebírek, 200 g maďarské klobásy, 200 g ostravské klobásy, 200 g domácí klobásy, 8 stroužků česneku, 2 cibule, 100 g sladké papriky, 200 g brambor, 3 bobkové listy, 1 lžička celého pepře, 1 lžička nového koření, 0,25 l zakysané smetany, 2 lžíce sádla, ocet, cukr na dochucení, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého bílého pepře
Recept na přípravu:
Do hrnce dáme vařit uzená žebra, bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl. Klobásky nakrájíme na půlkolečka, opečeme s cibulí a nasekaným česnekem. Zasypeme sladkou mletou paprikou a odstavíme. Uvařená žebra obereme a nakrájíme. Do vývaru dáme vařit nepropláchnuté zelí. Po 15ti minutách přidáme orestované klobásky, uzené maso a nahrubo nastrouhané brambory. Provaříme a zjemníme zakysanou smetanou. Podle chuti přidáme ocet, cukr pepř a sůl.
Další recepty:
Vepřo knedlo zelo je tradiční pokrm české kuchyně.
Kapustnica s vařenými brambory.
Kuře plněné červeným zelím a uzeným masem pečeme hodinu při teplotě 180-200 °C.
Zelňačka s fazolemi do níž přilijeme šlehačku.
Polévka z hlavy kapra s kousky chleba.
Rajská polévka s nočky které zavaříme v hotové polévce.
Toskánská Minestrone podáváme ji ozdobenou hoblinkami italského sýru parmezán.
Červený boršč smetanu si do talíře s borčšem přidává každý sám.
Vývar z uzených žeber dochutíme drceným česnekem.
Vánoční rybí polévka ke které jako přílohu podáváme opečené krutony.
Kuře pečené na kysaném zelí přílohou je domácí bramborový knedlík.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Krémová bramboračka - vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Pikantní zelňačka
Vydatná zelnačka přináší na české talíře svoji chuť.