Recepty > moučníky a dezerty > velikonoční mazanec s hrozinkami
Suroviny potřebné pro přípravu:
250 g polohrubá mouka, špetka soli, 125 g máslo, 125g moučkový cukr, 2 žloutky, 1/8 l mléka, půl balíčku droždí, hrst mandlí, hrst hrozinek, citrónová kůra, špetička muškátového oříšku nebo špetka tlučeného anýzu, vejce na potření
Recept na přípravu:
Rozměklé máslo našlehejte s cukrem a žloutky do pěny. Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí zadělejte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy prosejte mouku, koření a sůl, přidejte kvásek a žloutkovou směs a zadělejte hladké těsto (maličko tužší, aby mazanec držel tvar) a nechte ho v míse tak 2 hodiny kynout. Pak těsto vyklopte na vál, zapracujte do něj loupané a sekané mandle a omyté hrozinky a vytvořte kulatý mazanec. Potřete jej vejcem, posypte troškou mandlí a pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů.
Další recepty:
Vánoční perníčky zdobte polevou.
Tvarohový frgál můžeme pokapat rozpuštěným máslem.
Velikonoční beránek do kterého vmícháme sníh z bílků.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Velikonoční mazanec vložíme do vyhřáté trouby.
Velikonoční beránek z piškotového těsta kterého opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Meruňkové čatní necháme vychladnout.
Velikonoční perníčky pečeme při 150 °C.
Jablečný koláč na plech potřeme citrónovou polevou.
Vánočka mojí babičkyLívance pocukrovaná moučkovým cukrem.
Španělská omeleta s hráškem a kukuřicí.
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Sypaný koláč s jablky nakrájíme.
Staročeská velikonoční vánočka
Velikonoční mazanec s hrozinkami vykouzlí na stole lahodnou chuť.