Recepty > moučníky a dezerty > velikonoční mazanec 2
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 120 g cukru, 2-3 žloutky, 30 g droždí, sůl, 2 dl mléka, 50 g rozinek, 50 g loupaných mandlí, špetka muškátového květu, 1 vejce na potření, tuk na vymazání plechu
Recept na přípravu:
Z rozmělněného droždí, lžičky cukru, 3-4 lžic mléka a trochu mouky zaděláme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklé, rozdrobené máslo, cukr, sůl, muškátový květ a dobře promícháme. Do středu uděláme důlek, vložíme do něj žloutky, vykynutý kvásek, postupně přidáme vlažné mléko a vypracujeme tuhé těsto. Vmícháme oprané rozinky a necháme vykynout. Po vykynutí promícháme vařečkou a necháme opět vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly a utvoříme z nich bochánky - mazance, vložíme je na dobře vymazaný plech a ještě necháme chvíli kynout. Pak mazance potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed křížem mělce nakrojíme. Povrch posypeme spařenými, oloupanými a na nudličky pokrájenými mandlemi. Mazance pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Zpočátku pečeme rychleji, později žár zmírníme. Před dopečením přikryjeme plátem alobalu, aby povrch příliš neztmavl.
Další recepty:
Velikonoční mazanec vložíme do vyhřáté trouby.
Vánočka mojí babičkyLívance pocukrovaná moučkovým cukrem.
Sypaný koláč s jablky nakrájíme.
Vánoční perníčky zdobte polevou.
Tvarohový frgál můžeme pokapat rozpuštěným máslem.
Velikonoční beránek do kterého vmícháme sníh z bílků.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Velikonoční beránek z piškotového těsta kterého opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Meruňkové čatní necháme vychladnout.
Velikonoční perníčky pečeme při 150 °C.
Jablečný koláč na plech potřeme citrónovou polevou.
Španělská omeleta s hráškem a kukuřicí.
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Staročeská velikonoční vánočka
Velikonoční mazanec 2 vykouzlí na stole lahodnou chuť.