Recepty > moučníky a dezerty > velikonoční mazanec
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g polohrubé mouky, 2 dl mléka, 100 g cukru krystal, 100 g másla, sůl, 2 vaječné žloutky, citronová kůra, muškátový oříšek, rozinky, mandle, vejce, 1 kostka droždí
Recept na přípravu:
S dostatečným předstihem si namočíme rozinky. Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky a necháme vykynout kvásek. V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk, vaječné žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek, předem namočené rozinky a vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout. Poté z těsta zpracujeme bochánek, který ještě necháme dále kynout a poté potřeme vejcem, posypeme mandlemi. Bochánek vložíme do trouby předem vyhřáté na teplotu 200 °C, ve které jej pečeme zhruba 20 minut, poté teplotu zmírníme a dopečeme.
Další recepty:
Americká buchta z jablek a ořechů.
Velikonoční nádivka z plece.
Borůvkový koláč s drobenkou - vyšleháme tvaroh, jogurt, vejce, cukr a vanilkový cukr.
České buchty ze dvou těst.
Velikonoční nádivka s kopřivami uzeným masem a rohlíky.
Tvarohové šátečky můžeme na závěr pocukrovat.
Borůvkový trhanec dochutí borůvkový rozvar.
Tvarohová žemlovka z rohlíků.
Tříbarevný mazanec z různě obarveného těsta.
Litý koláč s ovocem pečeme v předehřáté troubě půl hodiny.
Tiramisu z mascarpone s piškoty, které máčíme v kávě.
Velikonoční vánočka recept
Toto lahodné jídlo přináší recept na pokrm velikonoční mazanec.