Recepty > moučníky a dezerty > velikonoční koblihy
Suroviny potřebné pro přípravu:
200g hrubé mouky, 100g hladké mouky, 30g moučkového cukru, 15g droždí, 40g másla (rozpuštěné), 1 žloutek, 130 ml mléka, několik kapek r. tresti, špetka soli, olej na smažení, moučkový cukr na posypání
Recept na přípravu:
Z uvedených surovin si připravíme hladké těsto. Buď s pomocí kuchyňské techniky, kdy vše nasypete do jedné mísy a necháte hnětací háky vykonat úkol, nebo klasickým hnětením obrovskou vařechou v ještě větší míse. Při druhé variantě, ev. pokud si nejste jisti životaschopností vašich kvasnic, zadělejte nejprve kvásek a pak jej zapracujte do mouky. Těsto necháme vykynout.
Pak vyválíme asi 0,5 cm silný plát a vykrajujeme menší kolečka (o 3cm). Do středu poloviny z nich dáme trochu marmelády (ne příliš řídké konzistence). Přikryjeme druhou polovinou, okraje stiskneme k sobě a vykrajovátkem upravíme do požadovaného kruhového tvaru. Dáme do tepla kynout.
V hrnci rozehřejeme větší množství oleje. Koblihy smažíme nejprve zakryté poklicí, poté otočíme a dosmažíme odkryté. (Jde to poměrně rychle, ale snažte se vyhnout příliš vysoké teplotě smažení, abyste předešli připáleným jedincům se syrovým středem.)
Po usmažení necháme vychladnout a pocukrujme.
Další recepty:
Omeleta z ovesných vloček s marmeládou.
Kynuté bramborové koblihy na které můžeme dát sladkou marmeládu.
Meruňkové řezy s pudinkem polijeme čokoládovou polevou.
Meruňkové čatní plníme do sklenic.
Borůvkový koláč bez kynutí upečeme ve vyhřáté troubě.
Meruňkový koláč krájíme na menší kousky.
Kynuté ovocné meruňkové knedlíky mírně natrhneme vidličkou, aby vyšla pára.
Lívance bez kynutí potřeme džemem.
Bramborové šišky se strouhankou posypeme osmaženou strouhankou s moučkovým cukrem.
Banánové řezy potřeme rozpuštěnou čokoládou.
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Pečený meruňkový šmakoun pečeme v předehřáté troubě.
Mrkvové šátečky s povidly sypeme moučkovým cukrem.
Recept na koblihy
Velikonoční koblihy vykouzlí na stole lahodnou chuť.