Recepty > moučníky a dezerty > vánočka mojí babičky
Suroviny potřebné pro přípravu:
citronová kůra, 250 g másla, 100 g rozinek, 1 balíček vanilkového cukru, 150 g vlašských ořechů, 1 vejce, 500 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 kg polohrubé mouky, 1 lžička soli, 2 žloutky, 1 kostka droždí
Recept na přípravu:
Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kostičku droždí a nasypeme jednu lžíci cukru. Po deseti minutách (až má kvásek čepici) můžeme začít s těstem.
Do mísy dáme mouku, zbytek cukru, lžičku soli, trochu vanilkového cukru, nastrouhanou citronovou kůru a promícháme. Pak přidáme 2 žloutky a jedno celé vejce. Opět lehce zamícháme a přidáme kvásek a vlažné rozpuštěné máslo (Heru). Těsto dobře vypracujeme a necháme vykynout (20 - 30 minut). Pak opatrně vmícháme hrubě nasekané ořechy a rozinky.
Těsto rozdělíme na tolik částí, z kolika si troufneme uplést vánočky. Toto množství je na dvě velké.
Upletené vánočky před pečením pomažeme mašlovačkou rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut při 180°C.
Ještě horkou vánočku opět potřeme rozpuštěným máslem, posypeme zbytkem vanilkového cukru a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Další recepty:
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Lívance podle tradičního receptu.
Meruňkové čatní necháme vychladnout.
Jablečný koláč na plech potřeme citrónovou polevou.
Sypaný koláč s jablky nakrájíme.
Velikonoční beránek do kterého vmícháme sníh z bílků.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Tvarohový frgál můžeme pokapat rozpuštěným máslem.
Velikonoční beránek z piškotového těsta kterého opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Biskupský beránek polijeme čokoládou.
Vánoční perníčky zdobte polevou.
Velikonoční mazanec vložíme do vyhřáté trouby.
Španělská omeleta s hráškem a kukuřicí.
Staročeská velikonoční vánočka
Vánočka mojí babičky vykouzlí na stole lahodnou chuť.