Recepty > polévky > uzená polévka s krupicí a vejcem
Suroviny potřebné pro přípravu:
uzené maso
1,5 l vody
1 neoloupaná cibule
4 neoloupané stroužky česneku
drcený kmín
1 bujónová kostka (nemusí být)
pepř
4 lžíce krupice
1 stonek naťové cibulky
2 vejce
Recept na přípravu:
Uzené maso uvaříme ve vodě s neoloupanou cibulí, nakrájenou na čtvrtiny, neoloupaného hrubě pokrájeného česneku, drceného kmínu, pepře a bujónové kostky. Uvařené maso vyndáme a odkrojíme z něj dva plátky, z nich část nakrájíme na kostičky (ostatní upotřebíme v jiném jídle).
Vývar přecedíme, uvedeme do varu, přidáme kostičky uzeného a kolečka zelené cibulky a do vroucího vsypeme krupici. Uvaříme ji doměkka, polévku odstavíme z plotýnky a pomocí vidličky v ní rozkvedláme předem rozšlehaná vejce. Dochutíme solí a pepřem, případně tekutým polévkovým kořením.
Další recepty:
Slepičí vývar s pokrájenou jarní cibulku.
Pikantní zelňačka s brambory.
Kroupová polévka se zeleninou a nastrouhanými brambory.
Žampionový krém dochutíme solí a pepřem.
Žampionová omáčka se smetanou dochucená octem.
Jáhlové rizoto s kuřecím masem vložíme do zapékací misky.
Krémová zelňačka se smetanou.
Zeleninová polévka s krupicí a hrstí nasekané pažitky.
Zelňačka s fazolemi do které přilijeme šlehačku.
Červená zelňačka se sušenými švestkami.
Halušky se zelím a uzeným masem smícháme v míse.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky které vkládáme do polévky.
Kroupová polévka s uzeným masem ozdobíme ji majoránkou.
Mrkvová polévka s krupicí a vajíčkem
Uzená polévka s krupicí a vejcem má své chuťové kouzlo.