Recepty > polévky > thajská krevetová polévka s citrónovou trávou
Suroviny potřebné pro přípravu:
mražené předvařené loupané krevety, masový vývar, rýžové nudle, bílé víno, citrón, jarní cibulky, olej, česnek, výhonky munga, čerstvá citrónová tráva, čerstvý zázvor, čerstvá máta, čerstvý koriandr, pepř, sůl
Recept na přípravu:
Částečně rozmrazené krevety zprudka osmahneme spolu s nasekaným česnekem na rozpáleném oleji. Během smažení je opepříme a osolíme. Poté je z oleje vyjmeme. Citrón spaříme vroucí vodou, rozkrojíme ho napůl a pak ho nakrájíme na tenké plátky. Oloupaný zázvor nahrubo nastrouháme. Bílou část jarních cibulek nakrájíme na kolečka, citrónovou trávu rozmačkáme střenkou nože a pak ji nakrájíme na asi 2 cm dlouhé kousky. Všechny připravené suroviny osmahneme na oleji po krevetách. Přilijeme vývar a bílé víno, uvedeme do varu a necháme zvolna vařit asi deset minut. Hotový vývar přecedíme, do hrnce s čistým vývarem vrátíme osmahlé krevety a necháme je prohřát. Mezitím si připravíme podle návodu na obalu rýžové nudle. Hotové nudle dáme na dno hlubších asijských misek. Přelijeme vývarem s krevetami a zdobíme výhonky munga, sekanou zelenou částí jarních cibulek, posekanými lístky koriandru a máty. Polévku podáváme ještě horkou.
Další recepty:
Pikantní zelňačka s brambory.
Švestková polévka z vypeckovaných švestek.
Hovězí plátky na houbách podle chuti zahustíme.
Krémová zelňačka se smetanou.
Slovenská kapustnica se žloutkem.
Slepičí vývar s pokrájenou jarní cibulku.
Špenátová polévka z mraženého špenátu s prolisovaným česnekem.
Tofu s rajčaty podáváme s nudlemi.
Špenátová polévka s uzeným lososem kterého zakápneme olivovým olejem.
Okurková omáčka s houskovým knedlíkem.
Koprová kulajda do nějž vmícháme pokrájená vejce.
Červená zelňačka se sušenými švestkami.
Staročeská bramboračka se zelenou petrželkou.
Thajská kuřecí polévka
Thajská krevetová polévka s citrónovou trávou má své chuťové kouzlo.