Recepty > polévky > světlá zelňačka
Suroviny potřebné pro přípravu:
400 g kysaného zelí, 1 velká cibule, 250 ml sladké smetany, 200 g zakysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, sůl, kmín, 3-4 brambory, kousek uzeniny, olej
Recept na přípravu:
Zelí překrájíme na menší kousky, můžeme ho propláchnout studenou vodou. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme, přidáme pokrájenou cibuli a vaříme do měkka. Mezitím ve smetaně rozkvedláme mouku a přes sítko vlijeme k měkkému zelí. Rozmícháme a povaříme. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu, důkladně rozmícháme a jen chvilku necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme do měkka. Uzeninu rovněž nakrájíme na kousky a na trošce oleje osmažíme. Na talíř dáme hromádku brambor, lžíci osmažené uzeniny a zalijeme polévkou.
Další recepty:
Zelňačka s fazolemi do níž přilijeme šlehačku.
Toskánská Minestrone podáváme ji ozdobenou hoblinkami italského sýru parmezán.
Kuře pečené na kysaném zelí přílohou je domácí bramborový knedlík.
Kapustnica s vařenými brambory.
Krémová bramboračka - vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Vepřo knedlo zelo je tradiční pokrm české kuchyně.
Kuře plněné červeným zelím a uzeným masem pečeme hodinu při teplotě 180-200 °C.
Polévka z hlavy kapra s kousky chleba.
Rajská polévka s nočky které zavaříme v hotové polévce.
Červený boršč smetanu si do talíře s borčšem přidává každý sám.
Vývar z uzených žeber dochutíme drceným česnekem.
Zabijačková polévka ozdobená nadrobno nasekanou petrželkou.
Prdelačka
Světlá zelňačka přináší na české talíře svoji chuť.