Recepty > polévky > sváteční květáková polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
250 květákových růžiček, 1 cibule, 1 lžíce másla, 500 ml bílého vína, 250 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce ovesných vloček, 3 lžíce zakysané smetany, sůl, mletý pepř, špetka muškátového květu, několik kapek citrónové šťávy, špetka chilli koření, 4 lžíce opražených mandlí pokrájených na plátky, 2 lžíce nasekané zelené petrželky
Recept na přípravu:
Květák opereme pod proudem vody. Cibuli nasekáme a obojí dáme s máslem do hrnce a na malém ohni dusíme asi 12 minut. Zalijeme bílým vínem, přilijeme zeleninový vývar, přidáme ovesné vločky a v mixéru všechno rozmixujeme. Vmícháme zakysanou smetanu. Osolíme, okořeníme pepřem, muškátovým květem, citrónovou šťávou a chilli. Polévku znovu 5 až 6 minut prohříváme. Podáváme posypanou praženými mandlemi a pokrájenou petrželkou.
Další recepty:
Bramboračka s houbami ze dvou brambor.
Smetanová omáčka na těstoviny ze slaniny a fazolových lusků.
Studená rajčatová polévka s několika lístky máty.
Španělská česnečka do níž vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Krémová bramboračka do které vmícháme šlehačku.
Pikantní zelňačka a brambory.
Hovězí plátky na houbách naklepeme, ochutíme a osmahneme.
Česnečka recept na vaření.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky které zahustíme strouhankou.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Rybí ucha z kousků vařené ryby.
Staročeská bramboračka chuťově doplněná petrželkou.
Mrkvová polévka s rýží kterou zjemníme smetanou se žloutkem.
Květáková polévka
Sváteční květáková polévka má své chuťové kouzlo.