Recepty > moučníky a dezerty > sváteční koblihy
Suroviny potřebné pro přípravu:
6 žloutků, 60 g cukru, 2 vanilkové cukry, 1/8 litru smetany, 300 g hladké mouky, trochu soli, 1 lžíce pomerančové šťávy, několik kapek r. tresti, 20 g droždí, mléko na kvásek, meruňková zavařenina, tuk na smažení
Recept na přípravu:
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a vlahou smetanu utřeme do pěny a promícháme s prosetou, zahřátou moukou, vzešlým kváskem z droždí, pomerančovou šťávou, solí a trestí.
Dobře propracujeme a těsto necháme na teplém místě kynout. Potom je na pomoučněném vále rozválíme na tloušťku asi 2 cm a vykrájíme 40 koleček (na 20 koblih). Doprostřed každého druhého kolečka dáme kopeček zavařeniny a překryjeme je prázdným kolečkem nepomoučenou stranou. Okraje přitlačíme a menším tvořítkem vykrájíme koblihy.
Přendáme je na pomoučněnou teplou utěrku, přikryjeme další utěrkou a necháme na teplém místě znovu kynout. Koblihy smažíme v dostatečném množství tuku aby plavaly, nejdříve vrchní stranou. Hotové necháme odkapat a před podáváním je posypeme vanilkovým cukrem.
Další recepty:
Langoše smažíme.
Vdolečky zdobíme povidly a zakysanou smetanou.
Bavorské vdolečky posypeme nastrouhaným tvarohem.
Ruský boršč dochutíme lžicí zakysané smetany.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Vdolečky z trouby s oslazeným tvarohem.
Palačinky s tvarohem můžeme přelít čokoládou.
Masopustní koblihy pocukrujeme.
Langoše ze zakysané smetany bohatě posypeme sýrem.
Španělská omeleta s hráškem a kukuřicí.
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Vdolky z kynutého těsta posypeme tvarohem.
Lívance podle tradičního receptu.
Omeleta z ovesných vloček
Sváteční koblihy vykouzlí na stole lahodnou chuť.