Recepty > listové těsto > štrůdl z listového těsta
Potřebné suroviny:
1 balení listového těsta, jablka, rozinky, cukr, skořice, 1 vajíčko, ořechy (nemusí být), strouhanka nebo kokos
Postup přípravy:
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme dva obdélníky. Když máme hodně šťavnatá jablka, slabě ho poprášíme strouhankou nebo strouhaným kokosem. Rozložíme plátky jablek, případně nakrájené ořechy, trochu osladíme, posypeme propláchnutými rozinkami a skořicí. Kratší strany přehneme dovnitř a delší strany přeložíme přes sebe. Švem položíme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme. Zpočátku 10 minut na 220 °C. potom teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě cca 20 minut.
Další recepty:
Slané tyčinky z listového těsta posypeme kmínem.
Ořechová roláda bez mouky pokladená oloupaným banánem.
Ořechová bábovka se žloutky.
Tvarohová žemlovka pečená přibližně půl hodiny.
Piškotová roláda s jahodami můžeme dozdobit případným zbytkem šlehačky.
Nepečený borůvkový dort můžeme ozdobit šlehačkou.
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta dozdobíme šlehačkou.
Jahodové knedlíky z hladké mouky podáváme se smetanou a cukrem.
Sýrový závin z listového těsta podáváme ještě teplý například k čaji.
Oříšková piškotová roláda kterou posypeme nastrouhanou čokoládu a zavineme.
Jahodové knedlíky posypeme strouhaným tvarohem.
Listové těsto s pudinkem upečeme v předehřáté troubě.
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou posypaná strouhanou čokoládou.
Pirožky plněné masem
Štrůdl z listového těsta umí vykouzlit na stole lahodnou chuť.