Recepty > moučníky a dezerty > slovenské pampúchy
Suroviny potřebné pro přípravu:
30 dkg mouka pšeničná hrubá, 1 lžíce mouka pšeničná hladká, 2 dl mléko polotučné, 3 lžíce cukr krupice, 2-3 dkg droždí, 5 dkg máslo, 3 žloutky, několik kapek r. tresti, špetka soli, olej na smažení
Recept na přípravu:
Do vlažného mléka zamícháme lžíci hladké mouky, lžíci cukru a droždí a necháme vykynout kvásek. Mezitím vyšleháme zbylý cukr, žloutky a máslo do hladké hmoty, přidáme hrubou mouku, sůl, tresť a kvásek. Zpracujeme těsto (je malinko řidší) a necháme vykynout. Těsto kyne poměrně dlouho, i přes hodinu. Potom dáme na pánev hodně oleje, možno snad i do fritovacího hrnce, nemám zkušenost. Podle babičky je dobré přidat do oleje aspoň lžíci pravého sádla, nepřepaluje se. Olej necháme dobře zahřát, pak zmírníme teplotu asi na dvě třetiny (mám 9 teplotních stupňů a smažím na 6). Lžičkou vykrajujeme z těsta malé kuličky - asi 3-4cm a vkládáme do oleje, obracíme a vyndáváme na sítko. Přesvědčíme se, zda jsou hotové tak, že jednu rozlomíme. Můžeme pocukrovat nebo mazat marmeládou, nebo pojídat jen tak.
Další recepty:
Palačinky s tvarohem můžeme přelít čokoládou.
Vdolky z kynutého těsta posypeme tvarohem.
Vdolečky z trouby s oslazeným tvarohem.
Španělská omeleta s hráškem a kukuřicí.
Lívance podle tradičního receptu.
Ruský boršč dochutíme lžicí zakysané smetany.
Bavorské vdolečky posypeme nastrouhaným tvarohem.
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Masopustní koblihy pocukrujeme.
Langoše ze zakysané smetany bohatě posypeme sýrem.
Langoše smažíme.
Meruňkové čatní necháme vychladnout.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Omeleta z ovesných vloček
Slovenské pampúchy vykouzlí na stole lahodnou chuť.