Recepty > kuře > slepice pečená na cibuli s libečkem, jablky a se smetanou
Potřebné suroviny:
1 slepice o hmotnosti cca 1,5 kg, 100 g Hery nebo másla, 100 g cibule, 4 lístky libečku, 3 jablka, 250 ml smetany 12 %, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 2 hřebíčky, citron
Postup přípravy:
Slepici rozdělíme na 4-6 porcí. Osolíme a opepříme. Na tuku zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a vložíme na ni krátce opéci porce slepice. Pak podlijeme teplou vodou, přidáme hned libeček i hřebíčky a slepici nejdříve přikrytou dusíme. Během dušení obracíme a podléváme teplou vodou. Asi po 40 minutách sejmeme vrchní část pekáče nebo poklici a slepici dáme péci do trouby. Také během pečení stále poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou. Přidáme oloupaná, nastrouhaná jablka a touto šťávou porce slepice přeléváme. Když je slepice pěkně dozlatova upečená, vyjmeme ji ze šťávy, dáme na teplo a šťávu zahustíme smetanou s rozšlehanou moukou. Dobře, nejméně 10 minut povaříme. Omáčka má velmi příjemnou nasládlou chuť od jablek, pro zvýraznění chuti ji doplníme citronovou šťávou.
Další jídla:
Slepice na paprice se smetanou chutná s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Slepice na paprice s těstovinami.
Kuřecí nudličky se zeleninou posypeme nastrouhanou Nivou.
Krůtí plátky na smetaně podáváme s vhodnou přílohou.
Kuře na zelí a anglické slanině pečeme dozlatova.
Pečené rizoto s kuřecím masem podáváme pokapané olivovým olejem.
Pečená kachna s jablky a zelím chutná s bramborovým knedlíkem.
Kuřecí ragú ke kterému přidáme zeleninu.
Slepice na paprice s noky které uvaříme ve vodě.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Krůtí stehna na víně podáváme s rýží.
Kuřecí nudličky se šunkou a Nivou podáváme s bramborem.
Marinované kuře s bramborem.
Dušená slepice
Recept na přípravu jídla slepice pečená na cibuli s libečkem, jablky a se smetanou přináší na talíř svoji chuť.