Recepty > polévky > silný čirý hovězí bujón
Suroviny potřebné pro přípravu:
200 g hovězího předního (hrudí), 500 g morkových kostí, 500 g telecích kostí, 1 holub nebo polovina slepice, 500 g hovězích jater, 2 mrkve, 2 petržele, polovina menšího celeru, 2 cibule se slupkou, sůl, polovina kostky masového bujónu, čerstvá petrželka
Recept na přípravu:
Všechno maso a kosti opereme ve studené vodě. Holuba či slepici rozsekáme na menší kousky. Na morku z kostí lehce osmažíme očištěnou a na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme maso, kousky holuba či slepice a ihned zalijeme vodou. Přidáme kosti, trochu soli a vaříme zvolna 2 hodiny. Hotový vývar procedíme, necháme ustát a příp. lžící zlehka sebereme přebývající tuk. Bujón můžeme případně dokonale vyčistit rozšlehaným bílkem. Nakonec jej přelijeme přes ubrousek a podáváme velmi horký v šálcích.
Další recepty:
Pikantní kuřecí stehýnka podáváme s chlebem.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky které zahustíme strouhankou.
Pikantní zelňačka a brambory.
Mrkvová polévka s rýží kterou zjemníme smetanou se žloutkem.
Bramboračka s houbami ze dvou brambor.
Francouzská cibulačka s vínem zapečená v troubě.
Staročeská bramboračka chuťově doplněná petrželkou.
Krémová bramboračka do které vmícháme šlehačku.
Rybí ucha z kousků vařené ryby.
Rajská polévka s rýží kterou posypeme nasekanou petrželkou.
Hovězí plátky na houbách naklepeme, ochutíme a osmahneme.
Italská rajčatová omáčka kterou zjemníme máslem.
Hovězí vývar se zeleninou
Silný čirý hovězí bujón má své chuťové kouzlo.