Recepty > polévky > rybí vánoční polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 litr vody, 2 hlavy a vnitřnosti (mlíčí, jikry) z kapra, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 menší cibule, sůl, celkem 60 g másla nebo oleje, 30 g hladké mouky, 12 vejce, 2 lžíce hrubé krupice, petrželová nať, pažitka, 2 housky a 1 lžíce tuku
Recept na přípravu:
Očištěné, vyprané kapří hlavy vložíme do studené vody, trochu osolíme a vaříme asi 30 minut. Poté polévku přecedíme přes hustý cedník, hrnec řádně vypláchneme, aby v něm nezůstaly kostičky. Vývar z hlav uvedeme znovu do varu, přidáme rybí vnitřnosti a vaříme asi 20 minut. Polévku znovu přecedíme, uvedeme do varu a zahustíme světlou jíškou (z 30 g másla a z 30 g hladké mouky). Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu a cibuli, vše nakrájíme na drobné nudličky a osmažíme na zbylém tuku. Pokrájené vnitřnosti a osmaženou zeleninu s cibulkou vložíme do polévky, za mírného varu a stálého míchání vsypeme krupici, kterou dobře povaříme (nejméně 10 minut) a nakonec vmícháme rozšlehaná vejce. Polévku dochutíme solí, sekanou petrželkou a pažitkou. (Pokud máme mezi vnitřnostmi dost jiker, není třeba přidávat krupici.)
Příloha: housky nakrájíme na malé kostičky a za stálého míchání osmahneme na tuku.
Další recepty:
Vepřo knedlo zelo je tradiční pokrm české kuchyně.
Cuketový kotlík podáváme s česnekovými topinkami nebo chlebem.
Vývar z uzených žeber dochutíme drceným česnekem.
Rajská polévka s nočky které zavaříme v hotové polévce.
Vánoční rybí polévka ke které jako přílohu podáváme opečené krutony.
Karbanátky s houbami polité kečupem.
Kuře pečené na kysaném zelí přílohou je domácí bramborový knedlík.
Kapustnica s vařenými brambory.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Krémová bramboračka - vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením podle potřeby.
Maďarský kuřecí perkelt vaříme na závěr asi 8 minut.
Toskánská Minestrone podáváme ji ozdobenou hoblinkami italského sýru parmezán.
Recepty na vánoční cukroví
Rybí vánoční polévka přináší na české talíře svoji chuť.