Recepty

Recepty > polévky > rybí vánoční polévka

Rybí vánoční polévka recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

1 litr vody, 2 hlavy a vnitřnosti (mlíčí, jikry) z kapra, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 menší cibule, sůl, celkem 60 g másla nebo oleje, 30 g hladké mouky, 1—2 vejce, 2 lžíce hrubé krupice, petrželová nať, pažitka, 2 housky a 1 lžíce tuku

Recept na přípravu:

Očištěné, vyprané kapří hlavy vložíme do studené vody, trochu osolíme a vaříme asi 30 minut. Poté polévku přecedíme přes hustý cedník, hrnec řádně vypláchneme, aby v něm nezůstaly kostičky. Vývar z hlav uvedeme znovu do varu, přidáme rybí vnitřnosti a vaříme asi 20 minut. Polévku znovu přecedíme, uvedeme do varu a zahustíme světlou jíškou (z 30 g másla a z 30 g hladké mouky). Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu a cibuli, vše nakrájíme na drobné nudličky a osmažíme na zbylém tuku. Pokrájené vnitřnosti a osmaženou zeleninu s cibulkou vložíme do polévky, za mírného varu a stálého míchání vsypeme krupici, kterou dobře povaříme (nejméně 10 minut) a nakonec vmícháme rozšlehaná vejce. Polévku dochutíme solí, seka­nou petrželkou a pažitkou. (Pokud máme mezi vnitřnostmi dost jiker, není třeba přidávat krupici.)

Příloha: housky nakrájíme na malé kostičky a za stálého míchání osmahneme na tuku.

Další recepty:
Vepřo knedlo zelo je tradiční pokrm české kuchyně.
Cuketový kotlík podáváme s česnekovými topinkami nebo chlebem.
Vývar z uzených žeber dochutíme drceným česnekem.
Rajská polévka s nočky které zavaříme v hotové polévce.
Vánoční rybí polévka ke které jako přílohu podáváme opečené krutony.
Karbanátky s houbami polité kečupem.
Kuře pečené na kysaném zelí přílohou je domácí bramborový knedlík.
Kapustnica s vařenými brambory.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Krémová bramboračka - vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením podle potřeby.
Maďarský kuřecí perkelt vaříme na závěr asi 8 minut.
Toskánská Minestrone podáváme ji ozdobenou hoblinkami italského sýru parmezán.
Recepty na vánoční cukroví

Recepty
Motto

Rybí vánoční polévka přináší na české talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.