Recepty > polévky > rošťákova polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
100 g uzeného bůčku, 100 g párků, 350 g kysaného zelí, 100 g cibule, 3 stroužky česneku, 1,5 l vody, 2 dcl zakysané smetany, 50 g tuku, 2 lžíce hladké mouky, 50 g rajčatového protlaku, sůl, mletý černý pepř, mletá červená paprika, 2 bobkové listy, kmín
Recept na přípravu:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na tuku, přidáme rajčatový protlak, mletou červenou papriku a trochu podlijeme vodou. Přidáme ještě na kostky nakrájený uzený bůček a vše spolu podusíme do poloměkka. Potom přidáme zelí, bobkový list, kmín, rozetřený česnek a sůl, dolijeme vodu a uvaříme do měkka. Ve smetaně rozmícháme mouku, vlijeme do polévky a provaříme. Nakonec dochutíme pepřem, podle potřeby přidáme trochu cukru, pokud je zelí kyselejší a přidáme na kolečka nakrájený párek.
Další recepty:
Vývar z uzených žeber dochutíme drceným česnekem.
Rajská polévka s nočky které zavaříme v hotové polévce.
Zeleninová polévka s nudlemi kterou posypeme parmezánem.
Karbanátky s houbami polité kečupem.
Vepřo knedlo zelo je tradiční pokrm české kuchyně.
Kuře pečené na kysaném zelí přílohou je domácí bramborový knedlík.
Kapustnica s vařenými brambory.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Krémová bramboračka - vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením podle potřeby.
Maďarský kuřecí perkelt vaříme na závěr asi 8 minut.
Cuketový kotlík podáváme s česnekovými topinkami nebo chlebem.
Toskánská Minestrone podáváme ji ozdobenou hoblinkami italského sýru parmezán.
Polévka z uzených žebírek
Rošťákova polévka přináší na české talíře svoji chuť.