Recepty

Recepty > polévky > rajčatový vývar se sýrovými krutony

Rajčatový vývar se sýrovými krutony

Suroviny potřebné pro přípravu:

800 g zralých rajčat, 2 řapíky celeru, 1 šalotka, 2 lžíce olivového oleje, 1 snítka tymiánu, 1 lžička rozmarýnu, polovina bobkového listu, 4 kuličky bílého pepře, špetka cukru, půl litru zeleninového vývaru, 2 plátky veky ze včerejšího dne, 1 stroužek česneku, 20 soleného másla, několik bazalkových listů

Recept na přípravu:

Omytá rajčata nakrájíme na čtvrtky. Řapíkatý celer a šalotku nakrájíme na kousky a opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme rajčata, bylinky, celý pepř a cukr. Osolíme a zalijeme vývarem. Necháme jednou přejít varem. Přikryjeme, snížíme teplotu a zvolna vaříme asi 30 minut pod bodem varu. Veku nakrájíme na drobné kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme do nepříliš rozehřátého oleje. Přidáme kostičky veky a dozlatova opékáme. Vývar procedíme přes husté síto. V žádném případě rajčata sítem neprolisujeme, protože vývar musí zůstat čirý. Vývar znovu mírně povaříme a odstavíme ze sporáku. Solené máslo nakrájíme na vločky a metlou je zašleháme do vývaru. Vývar rozdělíme do čtyř polévkových šálků a posypeme jemně nasekanou bazalkou. Krutony podáváme oddělené.

Další recepty:
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Rybí ucha z kousků vařené ryby.
Krémová bramboračka do které vmícháme šlehačku.
Bramboračka s houbami ze dvou brambor.
Hovězí plátky na houbách naklepeme, ochutíme a osmahneme.
Gulášová polévka z mletého masa je dochucená polévkovým kořením.
Staročeská bramboračka chuťově doplněná petrželkou.
Česnečka recept na vaření.
Španělská česnečka do níž vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Španělská omeleta s petrželkou.
Špenátová polévka se smetanou která ji dozdobí.
Pikantní zelňačka a brambory.
Kuřecí vývar s noky

Recepty
Motto

Rajčatový vývar se sýrovými krutony má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.