Recepty > polévky > posilvestrovská zelná polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
300 g paprikové klobásy, 300 g kysaného zelí, 4 brambory, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 2-3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce mleté papriky, trocha mletého nebo drceného kmínu, 1 kostka Masoxu nebo hovězího bujonu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 200 ml zakysané smetany
Recept na přípravu:
Cibuli oloupeme, nasekáme ji na drobné kostičky a osmahneme na rozehřátém sádle. Přidáme překrájené kysané zelí i s lákem, osolíme, opepříme a okořeníme trochou kmínu. Podušené zelí zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu a mletou papriku. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme je v osolené vodě v jiném hrnci. K zelí dáme vařit klobásu nakrájenou na tenká kolečka a zahustíme moukou, kterou rozmícháme v trošce studené vody. Do polévky vlijeme brambory i s vodou, ve které se vařily, a podle chuti přidáme sladkou nebo pálivou mletou papriku. Nakonec polévku podle chuti přisolíme a opepříme, dochutíme česnekem a na talířích doplníme porce kopečkem zakysané smetany a zelenou petrželkou.
Další recepty:
Vývar z uzených žeber dochutíme drceným česnekem.
Kuře plněné červeným zelím a uzeným masem pečeme hodinu při teplotě 180-200 °C.
Toskánská Minestrone podáváme ji ozdobenou hoblinkami italského sýru parmezán.
Vepřo knedlo zelo je tradiční pokrm české kuchyně.
Zelňačka s fazolemi do níž přilijeme šlehačku.
Kuře pečené na kysaném zelí přílohou je domácí bramborový knedlík.
Kapustnica s vařenými brambory.
Krémová bramboračka - vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Polévka z hlavy kapra s kousky chleba.
Zelná polévka s houbami do které přilijeme zakysanou smetanu.
Červený boršč smetanu si do talíře s borčšem přidává každý sám.
Zabijačková polévka ozdobená nadrobno nasekanou petrželkou.
Zelná polévka s klobásou
Posilvestrovská zelná polévka přináší na české talíře svoji chuť.