Recepty > moučníky a dezerty > pórkový koláč
Suroviny potřebné pro přípravu:
Těsto: 200 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 1 lžička soli, 1 vejce, 100 g změklého másla, 2 lžíce vody
Náplň: 3 lžíce oleje, 250 g najemno nakrájeného pórku, 1 cibule, 250 g nakrájené slaniny (např. anglické), 250 ml smetany, 3 vejce, 80 g hladké mouky, 1 lžička soli, špetka sladké papriky
Recept na přípravu:
Těsto: Vše propracujeme na hladké těsto a dáme do chladna (asi 30 min.) Pak těsto vyválíme na plát a vložíme do dortové formy (26 cm) vymazané nebo vyložené pečícím papírem. Z těsta vytvoříme okraj asi 3 cm vysoký.
Náplň: Na oleji orestujeme pórek, cibuli, slaninu (asi 2 min.). Necháme vychladnout. Smetanu, vejce a mouku promícháme. Přidáme sůl a papriku a orestovanou směs. Vše promícháme. Náplň nalijeme na těsto ve formě a uhladíme. Pečeme při 150 st. (HVT) asi 45 minut. Koláč necháme chvíli vychladnout. Ještě teplý krájíme. Dá se jíst i studený.
Další recepty:
Velikonoční beránek do kterého vmícháme sníh z bílků.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Tvarohový frgál můžeme pokapat rozpuštěným máslem.
Meruňkové čatní necháme vychladnout.
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Velikonoční beránek z piškotového těsta kterého opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Velikonoční mazanec vložíme do vyhřáté trouby.
Vánoční perníčky zdobte polevou.
Sypaný koláč s jablky nakrájíme.
Biskupský beránek polijeme čokoládou.
Španělská omeleta s hráškem a kukuřicí.
Jablečný koláč na plech potřeme citrónovou polevou.
Lívance podle tradičního receptu.
Recept máslová bábovka
Pórkový koláč vykouzlí na stole lahodnou chuť.