Recepty > polévky > polévkové nudle
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 vejce, špetka soli, hrubá mouka
Recept na přípravu:
Na vál nasypeme malou hromádku mouky, tak aby se do ní dal udělat důlek akorát na jedno vejce. Přidáme špetku soli a do důlku rozklepneme vejce. Vidličkou promícháme a rukama zpracujeme pevné hladké tuhé těsto (není nutné zapracovat všechnu mouku, naopak když je těsto moc měkké mouky přidáme). Těsto rozválíme hodně na tenko a necháme částečně proschnout. Dělám to tak, že ho pověsím přes opěradlo židle, podložím čistou utěrkou, občas těsto otočím aby schnulo rovnoměrně z obou stran. Pozor,nepřesušit, pak by se drobilo. Suším asi hodinu, ale záleží na tloušťce rozválení. Oschlou placku nakrájíme na obdélníčky, které postupně strkáme do nudlového mlýnku a meleme nudle, které usušíme a zaváříme do polévky, případně skladujeme v uzavřené krabici. Pokud nemáme mlýnek, můžeme těsto nakrájet na delší pásky, nakládat je na sebe a nudle nakrájet nožem.
Další recepty:
Domácí nudle do polévky skladujeme je na suchém chladném místě i několik týdnů.
Krkonošské kyselo s kváskem a rozkrájené brambory.
Tradiční kulajda se žloutky.
Tradiční koprová omáčka s natvrdo uvařeným vejcem a novými brambory.
Čínská pikantní polévka s paprikou.
Bramboračka s houbami s drceným kmínem.
Kuřecí vývar s nudlemi dochutíme nadrobno nasekanou petrželkou.
Soljanka po gruzínsku s nadrobno posekanou petrželkou.
Koprová polévka s houbami kterou přisolíme a okyselíme octem.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Houbová kulajda - z rozehřátého másla a mouky připravíme jíšku.
Čočková polévka s rajčaty dochucená česnekem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme nadrobno pokrájenou zelenou petrželovou natí nebo pažitkou.
Sýrové knedlíčky do polévky
Polévkové nudle přináší na české talíře svoji chuť.