Recepty > polévky > polévka z tuňáka a smetany
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 konzerva tuňáka v oleji či vlastní šťávě, 2 větší oloupané brambory nakrájené na menší kostky, 30 g anglické slaniny nakrájené na kostičky, 1 menší cibule nakrájená nadrobno, 100 ml smetany ke šlehání, 1,5 litru kuřecího vývaru, sůl, bílý pepř, 2 lžíce pórku nakrájeného na tenká kolečka, 1 lžíce olivového oleje
Recept na přípravu:
Na rozehřátém oleji zpěníme cibulku a současně opečeme slaninu. Když obojí zrůžoví, přidáme tuňáka (slijeme olej, který již nepoužijeme, ale pokud je konzerva ve vlastní šťávě, přidáme šťávu do vývaru). Chvíli smažíme a poté zalijeme horkým kuřecím vývarem, do kterého přidáme bramory. Když změknou, přilijeme smetanu, osolíme a opepříme dle chuti a odstavíme. Přidáme pórek nebo cibulku a již nevaříme.
Podáváme s lehce opečenými toasty nebo bagetkami.
Další recepty:
Polévka z hlávkového zelí ke které smetanu podáváme zvlášť na misce.
Toskánská Minestrone podáváme ji ozdobenou hoblinkami italského sýru parmezán.
Vývar z uzených žeber dochutíme drceným česnekem.
Zelňačka s fazolemi do níž přilijeme šlehačku.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Křenová omáčka s uzeným masem kterou podáváme s kynutým knedlíkem.
Kapustnica s vařenými brambory.
Fazolačka s klobásou, prolisovaným česnekem a octem.
Zelná polévka s houbami do které přilijeme zakysanou smetanu.
Uzený vývar s kroupami osolíme dle individuální chuti.
Polévka z tvrdého chleba se již dále nevaří.
Smetanová omáčka s tuňákem s kůrou z limetky.
Kuřecí stehna na česneku ozdobíme zelenou petrželkou.
Zapečené těstoviny s brokolicí
Polévka z tuňáka a smetany přináší na české talíře svoji chuť.