Recepty > polévky > polévka z půleného hrachu
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g zeleného půleného hrachu, 2 litry vody, 5 stroužků česneku, sůl, mletý černý pepř, 100 g anglické slaniny vcelku, 1 větší cibule, 2 lžíce hladké mouky, špetka harmonie chuti, majoránka, 2 nožky dobré klobásy, sekané zelené natě, 2 housky z předešlého dne a 2 lžíce másla na smažené krutonky
Recept na přípravu:
Zelený půlený nebo celý hrách přebereme, omyjeme a namočíme přes noc do vody. Druhý den ho uvaříme. Uvařený hrách rozmixujeme, prolisujeme přes sítko a dáme zpět do kastrolu. Podle potřeby můžeme ještě zředit trochou vody a vaříme. Přidáme rozetřené stroužky česneku, sůl a mletý černý pepř. Na rozškvařené anglické slanině zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přisypeme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Tu zředíme studenou vodou, řádně metličkou rozmícháme a vlijeme do polévky. Zavaříme, přidáme špetku ochucovadla, majoránku, mletý černý pepř a vložíme na plátky nakrájenou klobásu. Zdobíme sekanými zelenými natěmi. Podáváme s žemličkami pokrájenými na kostičky a osmaženými na másle, které servírujeme na malém talířku.
Další recepty:
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Boršč z červené řepy dochutíme kořením a česnekem.
Krémová bramboračka do které vmícháme šlehačku.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Kuřecí maso na kari s rýžovými nudlemi.
Polévka z červené čočky a rajčat, dochutíme ji petrželkou.
Česnečka recept na vaření.
Fazolačka s uzeným masem kterou posypeme nakrájenou pažitkou.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Španělská česnečka do níž vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Polévka z červené čočky
Polévka z půleného hrachu má své chuťové kouzlo.