Recepty > polévky > polévka z čerstvých jelítek
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 větší čerstvá jelítka, 4 dkg cibule, 2 dkg hladké mouky, 2 dkg oleje, 5 dkg krupek, 2 stroučky česneku, majoránka, mletý pepř, sůl
Recept na přípravu:
Kroupy nebo krupky předem namočíme přes noc. Ráno je pak uvaříme v osolené vodě do měkka a scedíme. Jemně nasekanou cibuli zpěníme na oleji, zasypeme hladkou moukou a osmažíme dozlatova. Poté ji zředíme vodou, dobře rozmícháme, předáme vytlačená jelítka, prolisovaný česnek, trochu majoránky, osolíme, opepříme a povaříme. Do hotové polévky přidáme uvařené kroupy nebo krupky.
Další recepty:
Ukrajinský boršč podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Zelňačka s fazolemi ke které přilijeme šlehačku.
Bramborová česnečka s česnekem.
Polévka z jelítek do které přidáme uvařené kroupy.
Cibulový bešamel necháme půl hodiny povařit.
Fazolačka s uzeným masem posypeme ji nakrájenou pažitkou.
Fazolačka z červených fazolí posypaná zelenou petrželkou.
Piškotový svítek přidáváme do polévky.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Polévka z jater kterou zjemníme žloutkem rozmíchaným v mléce.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Játrové knedlíčky do polévky zaváříme v polévce.
Jelítková polévka s kroupami
Polévka z čerstvých jelítek přináší na české talíře svoji chuť.