Recepty > polévky > polévka s játrovou rýží
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 cibule, vývar nebo voda + bujon, 200g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), vegeta
Játrová rýže: 500g drůbežích jater, cca 70g strouhanky (záleží na velikosti vajec), 2 vejce, 3 stroužky česneku, 1,5 lžičky soli, 0,5 lžičky mletého pepře, 1,5 lžíce majoránky, trochu vody
Nočky: 50g polohrubé mouky, 50g hrubé mouky, 1 vejce, 50-80ml vody
Recept na přípravu:
Do vývaru dáme vařit nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli.
Mezitím si připravíme játrovou rýži: játra umeleme nebo naškrábeme nožem, přidáme prolisovaný česnek a ostatní suroviny a připravíme si hustší těstíčko (o konzistenci asi jako na halušky).
Na nočky si připravíme také hustší těstíčko.
Mezitím se cibule a zelenina vaří do skoro měkká, tak přes haluškový cedník protlačíme do polévky nejprve nočky, polévku promícháme a poté přes haluškový cedník protlačíme i játrovou zavářku. Chvíli povaříme a dochutíme vegetou.
Další recepty:
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Kuřecí vývar se zeleninou můžeme podávat s nudlemi.
Sýrové nočky do polévky zaváříme.
Polévka s červenou čočkou ochucená nasekanou bazalku.
Kuřecí vývar s nudlemi dochutíme nadrobno nasekanou petrželkou.
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Gulášovka z hlívy kterou vaříme do měkka a nakonec zahustíme.
Krůtí medailonky s rýží ozdobíme lístky majoránky.
Drožďové knedlíčky do polévky z těsta.
Smetanová kuřecí polévka se podává ozdobená petrželkou.
Vaječné nočky do polévky 5 minut povaříme.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky s nasekanou petrželku.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Kuřecí směs s rýží
Polévka s játrovou rýží má své chuťové kouzlo.